In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.
Cipollotto di Tropea
È proprio sulla costa calabra tirrenica che il cipollotto ha trovato il suo habitat naturale: cresce su terreni sabbiosi grazie ai quali ottiene un gusto dolce e una consistenza tenera. Il cipollotto è caratterizzato da foglie morbide e carnose e da bulbi di colore chiaro.
Sembra che il cipollotto sia arrivato in Calabria grazie ai Fenici. Oggi è diventato un ingrediente protagonista di molte ricette. Inoltre, grazie a una programmazione di cicli produttivi consecutivi nei campi, è facile trovare il cipollotto di Tropea durante tutto l’anno.
Il cipollotto è ottimo se consumato crudo, in pinzimonio o in insalate ma anche in zuppe e torte salate. Si consumano sia le foglie, ricche di vitamine, sia il bulbo che è ricco di minerali ed enzimi.
Cipollotto van Tropea
Precies op de Calabrese kust vond de Cipollotto zijn natuurlijke habitat: het groeit in zanderige velden waardoor ze een zoute smaak en een zachte textuur verkrijgen. De Cipollotto van Tropea wordt gekenmerkt door zachte vlezige bladeren en witte bollen.
Blijkbaar is de cipollotto in Calabria aangekomen dankzij de Feniciërse zeevaarders en tegenwoordig is het een protagonist geworden in een groot aantal gerechten. Het kan gemakkelijk in de loop van het hele jaar gevonden worden bij groentenboeren en supermarkten dankzij een plannering van voortdurende productiecyclussen in de velden.
De cipollotto is erg perfekt rauw maar ook met pinzimonio (een dressing van olijfolie, citroensap, zout en peper), in salades, soepen en quiches. Om echt van een cipollotto te kunnen genieten, kan men zowel de bladeren als de bol eten. De bladeren zijn rijk aan vitaminen en de bol aan minerale zouten en enzymen.