Cibo Italiano (30): Puccia di Lecce

In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.

Puccia di Lecce

Tipica della tradizione culinaria pugliese, la puccia è una pagnotta di pane che i contadini erano soliti mangiare durante le pause di lavoro nei campi. La popolazione salentina non poteva permettersi pietanze pregiate e di conseguenza era necessario provvedere a piatti semplici preparati con ingredienti che potessero essere ricercati facilmente.

La puccia è infatti data da un impasto di acqua, sale, farina, lievito, olio extravergine di oliva con l’aggiunta, secondo la tradizione, di olive nere. Questa tipica pagnotta nacque per caso dalle mani di un pizzaiolo pugliese che, seguendo ciò che un tempo facevano le zie con l’eccesso del pane, preparò dei panini privi di mollica.

Oggi la puccia è diventata una protagonista della gastronomia pugliese, soprattutto del Salento. Una volta sfornata, può essere riempita con diversi ingredienti tra cui pomodori, formaggi, rucola, tonno e verdure. Al giorno d’oggi è possibile trovarla anche in versione fast food con l’aggiunta di hamburger e patatine fritte.

Puccia di Lecce

Typisch voor de Apulische culinaire traditie is de puccia, een brood dat de boeren vroeger aten tijdens de pauzes op het land. De inwoners van Salento konden zich geen verfijnd voedsel veroorloven en daarom was het noodzakelijk eenvoudige gerechten te verstrekken, bereid met ingrediënten die gemakkelijk konden worden gevonden.

Puccia wordt in feite gemaakt van een deeg van water, zout, meel, gist en extra olijfolie van eerste persing, met toevoeging, volgens de traditie, van zwarte olijven. Dit typische brood is bij toeval ontstaan uit de handen van een Apulische pizzabakker die, in navolging van wat zijn tantes vroeger deden met overtollig brood, broodjes zonder de kruimels bereidde.

Vandaag de dag is de puccia een hoofdrolspeler geworden in de Apulische gastronomie, vooral in Salento. Eenmaal gebakken, kan hij worden gevuld met verschillende ingrediënten, waaronder tomaten, kaas, rucola, tonijn en groenten. Tegenwoordig is het ook te vinden in een fastfoodversie met toevoeging van hamburgers en friet.

 

 

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

MEER INFORMATIE OVER DE ITALIAANSE TAAL.

WE HELPEN JE GRAAG VERDER?
> > >
close-link

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten