In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemiddeld
Personen: 4
Tijd: 1u 30 min
Oorsprong: Piemonte
Wat heb je nodig?
- 250 gr gemengd gehakt
- 4 grote uien
- 50 gr gemalen parmesan
- een bosje peterselie
- 8 blaadjes salie
- 1 ei
- boter
- paneermeel
- 4cl grappa
- zout en peper
Bereiding
De uien pellen en daarna in zijn geheel koken in zout water (15 minuten). Ze uit het water nemen en halveren. Daarna elke helft uithollen (voor ongeveer één derde). De uitgeholde uien fijnhakken. Hiervan gebruiken we de helft voor onder het gehakt.
Het gehakt in een pan doen en bakken met wat boter. De gehakte ui toevoegen alsook 2cl grappa. Even laten inkoken en dan van het vuur nemen en laten afkoelen.
Het ei klutsen en mengen met de kaas en de ongeveer de helft van de gehakte peterselie. Dit mengen we onder het gehakt. Voeg zout en peper toe naar wens. Vul de uitgeholde uien met dit mengsel (het mag wat opgehoopt zijn).
Zet de uien in een beboterde ovenschaal en bestrooi ze met wat paneermeel en de blaadjes salie. Besprenkel ze met de rest van de grappa. Zet ze voor 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Welke wijn?
Simpel: een Sauvignon Blanc. Zijn goede zuurtegraad en intensiteit zijn goed opgewassen tegen de hartigheid van een uiengerecht en zorgen voor een perfect evenwicht. Maar dit is zeker niet het enige alternatief: als u dit met een rode wijn wilt combineren, ga dan voor een Merlot. Als je in Piemonte wil blijven, kies dan een Langhe DOC Nascetta.