In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemiddeld
Personen: 8
Tijd: 1.5 uur
Oorsprong: Le Marche
Wat heb je nodig?
- 2,5 kg gemengde vis (zalm, zeeduivel, makreel)
- 300 gr garnalen
- 300 gr kleine inktvis
- 300 gr mosselen
- 5 kleine tomaten
- 1 groene paprika
- 1 ui
- 1 dl witte azijn
- gedroogde chili
- olijfolie
- zout en peper
Bereiding
Voor deze vissoep uit Le Marche doe je de mossels en de kokkels in twee afzonderlijke pannen zonder kruiden. Kook ze tot ze open zijn. Verwarm 4 eetlepels olijfolie en fruit gehakte ui aan. Snijd de paprika in reepjes en voeg na 10 minuten toe. Kruid met peper en zout. Pel de tomaten, haal de zaadjes eruit, snijd fijn en voeg toe. Bestrooi met verkruimelde chili. Besprenkel met azijn en laat verdampen. Leg in laagjes, beginnend met de gekuiste en gewassen vis, de inktvisjes en eindig met mosselen, kokkels en garnalen.
Zet er een deksel op en laat 10 min. zachtjes koken. Dien onmiddellijk op.
Welke wijn?
Een klassieke Verdicchio uit Le Marche, met zijn 600 jaar geschiedenis, is zeker de meest geschikte wijn om zo’n typisch en oud recept als deze vissoep te begeleiden. Deze DOC-wijn die tot de meest waardevolle van de regio Marche behoort, past dankzij zijn frisse en onnavolgbare karakter goed bij de smaak van schelpdieren en visgerechten.
Anderzijds is een Pecorino zeker een alternatieve keuze voor wie de voorkeur geeft aan een meer delicate wijn.