In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemakkelijk
Personen: 4
Tijd: 2u + 1 dag om de bonen te weken
Oorsprong: Sardegna
Wat heb je nodig?
- 4 venkelworstjes (of chipolata), ong. 500 gr
- 100 gr gerookte spekblokjes
- 300 gr gedroogde witte bonen
- 50 gr geraspte pecorino
- een halve savooikool
- 2 venkelknollen
- 1 ui
- 2 teentjes look
- een liter vleesbouillon
- peterselie
- olijfolie
- zout en peper
Bereiding
De bonen de dag ervoor laten weken in koud water. 1 uur laten koken en laten rusten.
In een kookpot de worstjes bakken, samen met het spek en de gesnipperde ui. Wanneer bijna klaar, de look erboven uitpersen. De bonen toevoegen met het kookvocht. Op matig vuur een half uur laten koken.
De savooikool en de venkel in dunne reepjes snijden en samen met de vleesbouillon toevoegen aan de rest. Nog een half uur laten pruttelen op een laag vuur.
Wanneer klaar, de peterselie fijnhakken en door de soep roeren. Opdienen, bestrooid met de pecorino.
Welke wijn?
Bij deit traditionele gerecht van Sardinië nemmen we best ook een Sardijnse rode wijn. We denken dan aan een Cannonau, een Carignano of een Monica.