In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemiddeld
Personen: 4
Tijd: 35 minuten
Oorsprong: Lombardia
Laat je niet misleiden door de naam ‘malfatti’ wat zoveel betekent als ‘slecht gemaakt’. Men wil gewoon zeggen dat de balletjes er nogal simpel en onregelmatig uitzien. De smaak is in ieder geval een voltreffer. Dit gerecht bestaat ook in Toscane, waar ze het ‘gnudi’ noemen.
Wat heb je nodig?
- 600 gr spinazie
- 300 gr ricotta
- 100 gr geraspte Parmesan
- 1 ei
- 100 gr bloem
- 100 gr boter
- 1 ui, fijngehakt
- peper, zout en nootmuskaat
- een 12-tal salieblaadjes
Bereiding
De spinazie in een ruime pan doen en roerbakken tot hij slinkt. Daarna de spinazie in een vergiet doen en het water eruit knijpen en dan fijnhakken.
De ui in 30 gr boter bakken tot hij glazig is. Daarna de spinazie eronder mengen en laten afkoelen.
In een ruime pot de ricotta goed mengen met de helft van de Parmesan en het ei. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Dan voorzichtig de bloem eronder mengen. Van het deeg maak je balletjes (bvb. met behulp van twee eetlepels).
Zet een pot met water op het vuur en voeg wat zout toe. Doe de balletjes in het water en wacht tot ze boven komen drijven. Doe ze dan uit het water en laat ze uitlekken.
De rest van de boter doe je in een pan. Bak lichtjes de salieblaadjes. Voeg hier de malfatti aan toen en bak ze even mee. Dien ze warm op en bestrooi ze met de rest van de Parmesan.
Welke wijn?
Het best neem je een rode, intense wijn voor dit rijke gerecht. Als we in Lombardije blijven, kan je opteren voor een barbera uit Oltrepo’ Pavese of een Valtellina Superiore (Grumello, Inferno, Maroggia, Sassella en Valgella). Als je een Toscaanse wijn wil, denken we bvb. aan een Vino Nobile di Montepulciano.