
In deze rubriek brengen we u op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: makkelijk
Personen: 8
Tijd: 20 min
Oorsprong: Piemonte?
Gisteren hebben we je alles verteld over het aparte dessert chiacchiere (of frappe, bugie en tientallen andere benamingen). Vandaag bekijken we hoe je ze zelf kan maken.
Wat heb je nodig?
- 500 g sterk wit “00”-meel (manitoba type)
- 60 g suiker
- 60 g boter
- 5 g zout
- 175 g eieren
- 50 g marsala of grappa
- geraspte schil van 1 citroen
- een vanillestokje
- vanille poedersuiker
- olie om te bakken
Bereiding
Doe alle ingrediënten, behalve de poedersuiker, in een kleine mixer of een planetaire mixer, werk op lage snelheid met de deeghaak en vorm een zeer stevig, glad deeg. Bedek het deeg met cellofaan om korstvorming te voorkomen en laat het een nacht rusten in de koelkast.
Vorm drie stokjes van 20 cm lang. Rol het deeg (met een pastadeegmachine als je die hebt) uit tot transparante repen van 1 mm dik. Maak veel vierkanten van 10×10 cm met een centrale snede.
Dompel de deegvierkantjes één voor één onder in kokende olie van 176°C. Draai ze om als ze een lichtgouden kleur hebben en bak ze verder, wat snel zal gaan. Verwijder het gebakken deeg en leg het verticaal op de grill om de olie te laten uitlekken. Bestuif met vanillepoedersuiker voor je de chiacchiere serveert.
