In deze rubriek brengen we u op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
De mensen uit Puglia weten het beter dan wij: Kerstmis zonder cartellate is geen Kerstmis! Deze aromatische en heerlijke roosjes van dun, gefrituurd deeg zijn een heel oud dessert, waarvan het recept van familie op familie wordt doorgegeven en waarvan de oorsprong teruggaat tot het begin van de beschaving.
Volgens de traditie komen de vrouwen van verschillende families samen om grote hoeveelheden van deze feestelijke zoetigheden te bereiden, waarbij ze hun kennis en geheimen delen, wat de cartellate een nog kostbaarder smaak geeft: die van het delen.
Er zijn veel manieren om van cartellate te genieten, maar de meest typische is zeker gedrenkt in vin cotto (ingekookte wijn), een saus die wordt verkregen door het koken van de most van de Apulische druiven Negroamaro en Malvasia, of van vijgen. Maar onder de zeer populaire en gewaardeerde varianten mogen we die met honing, amandelen, suikerstrooisel, chocolade… niet vergeten.
Wat uw favoriete manier ook is om cartellate te proeven, we zijn er zeker van dat u verliefd zult worden op hun eenvoudige rijkdom en dat u de authentieke smaak van een magisch land zult terugvinden.
Niveau: moeilijker
Personen: 4
Tijd: 1u + rusttijd
Wat heb je nodig?
- bloem 00: 300 gr
- olijfolie: 30 gr
- vincotto: 300 gr
- 1 liter arachide olie om te frituren
- droge witte wijn: 115 gr
Bereiding
Begin met het deeg: doe de witte wijn en de olie in een steelpan en verwarm deze lichtjes tot een temperatuur van ongeveer 35 °C. Doe de gezeefde bloem in een kom en giet de emulsie van olie en wijn in het midden.
Kneed met de hand tot een compacte consistentie. Vorm een bal en wikkel deze in plasticfolie; laat ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur rusten. Haal het deeg erna uit de plasticfolie, neem ongeveer de helft ervan en druk het lichtjes plat op het werkblad.
Rol het deeg vervolgens uit met een pastamachine, beginnend bij de dikste stand tot een dikte van ongeveer 2 mm (als je geen pastamachine hebt, lan je het deeg ook gewoon met een deegroller uitrollen). Snijd met een kartelmesje rechthoeken uit het deeg.
Snij daaruit stroken van ongeveer 3 cm breed en 30-35 cm lang. Neem nu elke strook deeg en knijp de twee korte uiteinden in elkaar, waarbij u ze met uw vingers dichtdrukt, zodat u schaalvormige stukjes krijgt die ongeveer 4 cm uit elkaar liggen. Rol de stroken nu op tot roosjes en vergeet niet om de windmolentjes op een aantal plaatsen dicht te knijpen om te voorkomen dat de cartellate tijdens het frituren open gaan.
Leg de cartellate na het vormen op een rooster of op een werkblad, bedek ze met een droge, schone theedoek en laat ze drogen: 5-6 uur is voldoende, maar als het kan, laat ze dan het beste een hele nacht drogen.
Het is tijd om de cartellate te bakken: verwarm een ruime hoeveelheid olie in een pan met hoge randen en wanneer deze 170° bereikt (gebruik een keukenthermometer om de juiste temperatuur te meten), dompel er dan een paar cartellate tegelijk in. Bak de cartellate 3-4 minuten aan elke kant, laat ze uitlekken en leg ze op een rooster te drogen, zodat ze knapperig blijven.
Maak nu de traditionele saus voor de cartellate: doe de gekookte wijn in een steelpan en verwarm deze lichtjes. Dompel de cartellate er een paar tegelijk in, zodat ze aan beide kanten doordrenkt raken, leg ze vervolgens op een serveerschaal en serveer uw cartellate onmiddellijk.

