Schatten van Abruzzo (7): Penne, modestad van baksteen

De Penne van Abruzzo. ©Wikicommons, Liga Due

Het is de thuisbasis van de gekende modehuizen Brioni en Brunello Cucinelli, de Arazzeria Pennese dat unieke wandkleden weeft en de School of High Contemporary Craftsmanship for the Arts and Crafts, waar studenten ambachtelijke tradities leren die de stad kenmerken. Penne, ook wel de stad van baksteen genoemd, bundelt mode, kunst en vakmanschap in Abruzzo op een authentieke wijze.

Het stadje van baksteen, dat tegelijk bekendstaat als modestad, met een naam die verwijst naar een van de meest gekende pastasoorten. Penne, gelegen in de provincie Pescara tussen de Adriatische Zee en de Gran Sasso, uitgestrekt over vier heuvels en op 2,5 kilometer afstand van Lago di Penne, is een fascinerende plek waar je prachtige indrukken kan opdoen.

De beroemde modehuizen Brioni en Brunello Cucinelli zijn er gehuisvest, net als de Arazzeria Pennese, een kunstencentrum waar ambachtslieden wandkleden weven. Het werd opgericht in 1965 door Fernando Di Nicola en Nicola Tonelli en groeide uit tot een internationaal gekende plek.

Bekende Italiaanse kunstenaars als Giacomo Balla, Marcello Avenali en Giuseppe Capogrossi passeerden er de revue. Verder is er ook nog de School of High Contemporary Craftsmanship for the Arts and Crafts, waar studenten ambachtelijke tradities van het stadje leren. Denk maar aan het creëren van op maat gemaakte pakken en uiteraard het weven van wandkleden. Penne staat dan ook bekend om deze twee ambachten. Maar je kan er ook andere dingen leren, zoals sieraden maken bijvoorbeeld.

‘Pinna Vestinorum’

Penne is dus niet voor niets gekend voor haar ambachten en mode. Maar daarnaast is het ook opgenomen in de lijst van mooiste dorpen van Italië. Het is de toegangspoort tot het Parco Nazionale Del Gran Sasso e Monti della Laga, een van de nationale parken in Abruzzo.

De rijke geschiedenis en cultuur, maar ook de vele bakstenen gebouwen, maken dat de stad ook wel de stad van baksteen genoemd wordt, ofwel città del mattone. Porta San Francesco is het perfecte voorbeeld van zo’n bakstenen gebouw. Het werd ontworpen door architect Francesco Di Sio, en later gerestaureerd en getransformeerd in 1870, en staat symbool voor de stad Penne. Verder zijn er nog heel wat middeleeuwse restanten te bewonderen. Smalle, authentieke straatjes kenmerken de stad met een uitzicht op de landschappen van Abruzzo.

Een plein in Penne. ©Wikicommons/Wikipedia, Ra Boe

Oorspronkelijk werd Penne bewoond door de oude Vestini-stam, al in 300 v.Chr. Het stadje heette toen ‘Pinna Vestinorum’. De restanten uit die tijd zijn nog steeds zichtbaar in de huidige straten. De Santissima Annunziata is een kerk die toch wel opvalt in Penne, met haar late-barok invloed maar toch middeleeuws zicht. De zuilen zijn van steen, zoals de meeste andere gebouwen dus, en geven een charmante oude uitstraling. Het is de kers op de taart van de authentieke stad die Penne is.

Romaans gotische kathedraal

In Penne staat er ook een Duomo te prijken op een van de vier heuvels en niet ver van de Porta San Francesco. Oorspronkelijk was het een romaans gotische kathedraal, maar na de oorlog werd er een terracotta gevel gebouwd. Enkel de crypte, het portaal, het roosvenster en de 15de-eeuwse klokkentoren doen nog denken aan die romaans gotische periode.

Het Museo Archeologico Civico e Diocesano kan je bezoeken als je meer te weten wil komen over de archeologie uit de omgeving. Ook het moderne kunstmuseum, MAMEC Museo d’arte Moderna, is de moeite om eens te bezoeken. Je vindt er collecties terug van beroemde kunstenaars als Remo Brindisi en Enrico Galluppi. Je kan ook Forteresse de Penne, Borgo Medievale di Penne en Porta Ringa bezoeken.

Het panorama van Penne. ©Wikicommons, Valeriorobert

Als je houdt van wandelen en fietsen, zijn er enorm veel verborgen pareltjes om te ontdekken in de stad, zoals Monte Camicia en Ciclovia Calanchi di Atri. Er zijn ook verschillende vastgelegde wandelroutes die je kan afleggen in Penne, waaronder rond de Gran Sasso en Lago di Penne. Nog enkele andere bezienswaardigheden zijn Stazione di Penne, Circondario di Penne en Chiesa di San Giovanni Battista dei Cavalieri di Malta.

En uiteraard zijn er ook enkele kastelen in Penne om te bewonderen, zoals Palazzo Picchetto-Pansa, Palazzo del Bono, Palazzo Castiglione, Palazzo Gaudiosi en Palazzo Aliprandi. Vanop de vier heuvels kan je ook telkens een mooi panorama voor je zien, met zicht op de Gran Sasso en de Adriatische Zee. Een perfecte afsluiter van een wandeling door het historische centrum.

Witte pizza

De naam zelf doet je misschien al watertanden en is een mooie voorbode voor al het lekkers dat er in Penne te eten valt. Typische Abruzzese gerechten die je er kan eten zijn calamari ripieni, polipi in purgato, truffels, lamsvlees, uiteraard arrosticini, witte pizza, en ook Spaghetti al feffellone con seppioline. Feffellone is een rode zoete peper uit Abruzzo.

En ook in Penne worden typische wijnen uit Abruzzo gedronken, denk maar aan Vernaccia di San Gimignano, Greco di Tufo, Trebbiano, Passerina of Pecorino. Qua desserts zijn biscotti della trebbiatura heel gekend, koekjes die gedoopt worden in een glaasje wijn.

Spaghetti al feffellone con seppioline (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 350 gram spaghetti
  • 150 gram inktvisjes in kleine stukjes gehakt
  • 50 gram fijngehakte feffellone (zoete peper)
  • Olijfolie extra vergine

Kook de pasta in een pan met voldoende water. Voeg eventueel zout toe.

In een andere pan, een laag en breed model, doe je drie pollepels van het kokend water van de pasta. Hierin doe je de fijngehakte feffellone. Laat die gedurende de garingstijd van de pasta zacht worden.

De laatste vijf minuten van de kooktijd van de pasta doe je de pasta bij de inmiddels zacht geworden gehakte feffellone.

Het kookwater van de pasta bewaar je voor de bereiding van de inktvis. Snij de gereinigde inktvis in kleine stukjes en doe ze in een zeef. Die zeef dompel je in de pan met het kookwater van de pasta. Laat de inktvis hierin 20 à 30 min verder koken.  Zo gaan ook de kleine stukjes vis niet verloren en is het uitscheppen eenvoudig.

Vermeng de pasta met olijfolie ‘extra vergine’ en voeg op het laatste de inktvisjes toe. Dit pastagerecht vraag geen toevoeging van kaas, omdat het anders het effect van de feffellone op de inktvis teniet doet.