Wil je onmiddellijk volop vakantiegevoel, dan is Cervo een uitgelezen plek. Nauwe straatjes, kleine oude huisjes, het is een echt decor van vroeger. De naam Cervo, Sèrvu in het lokale dialect, is overigens afgeleid van het Latijnse woord Servo, “diensten aanbieden”.
Het gebied was al bewoond in de prehistorie. Meer stabiliteit verkreeg het dankzij de bouw van het Castello Clavesana, gebouwd door de gelijknamige marchesi in de 13e eeuw. Bij het kasteel hoort een Romaanse toren die perfect bewaard is gebleven en vandaag zetel is van het Museo etnografico permanente del Ponente ligure Franco Ferrero.
Cervo is één van de mooiste middeleeuwse dorpjes aan de Bloemenrivièra. Het kuststadje in de provincie Imperia rijst op vanuit het kiezelstrand. Het wordt beschermd door de 16e-eeuwse torens en borstweringen uit de Middeleeuwen. Rondom het sfeervolle stadje vind je groene heuvels. Geen geasfalteerde straten of moderne gebouwen in Cervo, en dat wilt men zo behouden. Het gehucht wordt gekenmerkt door antieke gebouwen en adellijke paleizen. In de smalle steegjes vind je ambachtslieden en kunstwinkels. Laat je verrassen door bogen en trappen die uitkijken over de zee. Stroomopwaarts van het land zijn de heuvels rijk aan pijnbomen en olijfboomgaarden, doorkruist door stille paden.
Historisch gezien waren de inwoners van Cervo koraalvissers, actief rond Corsica en Sardinië. De Chiesa di San Giovanni Battista noemt men ook wel de Chiesa dei Corallini, verwijzend naar de vroegere activiteit van de bewoners. Zeer kenmerkend voor de kerk is de holle voorgevel ervan. Deze geldt als hét symbool van de stad, en kijkt uit over de Piazza, het kloppend hart van het dorp.
Behalve koraalvisserij produceerde men olijfolie, en als kuststadje spreekt het voor zich dat ook visserij tot de economische activiteiten behoorde. Het legde het stadje geen windeieren, want al deze activiteiten zorgden voor welvaart en rijkdom.
Vandaag richt Cervo zich in eerste instantie op toerisme en landbouw. De belangrijkste landbouwproducten zijn ook vandaag nog olijven, naast wijn en bloemen. In de landbouwsector blijft Cervo trouw aan zijn geschiedenis. De olijfolie maakt men met de oude techniek van koude persing. Voor de wijn maakt men gebruik van de typische druiven uit de streek, Pigato en Vermentino. De keuken kenmerkt zich dan weer door zoals van oudsher gebruik te maken van de visvangst van de dag.
Cervo is eveneens bekend als thuishaven van het Internationale Festival van Kamermuziek, dat elk jaar in juli en augustus plaatsvindt. De grootste artiesten van Europa geven dan concerten bij maanlicht, en maken daarbij optimaal gebruik van de akoestische eigenschappen van het plein.
Lees alle andere bijdragen over Ligurië