Cibo Italiano (4): Capperi di Pantelleria

In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.

Capperi di Pantelleria

Il cappero di Pantelleria è conosciuto sin dai tempi antichi tanto che ne hanno parlato il latino Plinio e il greco Dioscoride. D’altronde, non c’è altro posto migliore della mite isola siciliana di Pantelleria dove coltivare i capperi: il suo clima e la luce del sole, così come i procedimenti gelosamente tramandati di padre in figlio, hanno infatti aiutato generazioni a trasformare le coltivazioni del cappero in una fiorente economia che ha alla base un alimento sublime e tanto amato.

I capperi presentano un colore verde scuro che tende al senape e una forma tondeggiante. È la fase lenta di maturazione inoltre che conferisce ai capperi un aroma particolarmente intenso, forte e penetrante.

Se conservati bene, i capperi possono durare molto tempo senza perdere le loro fantastiche proprietà organolettiche. Idratano la pelle, abbassano il colesterolo e difendono dalle allergie. In cucina, sono perfetti per aromatizzare tutte le pietanze, dalla pasta alle focacce, dalle torte ripiene alle insalate.

Kappertjes van Pantelleria

De kapper van Pantelleria is al sinds de oudheid bekend, zozeer zelfs dat de Latijnse Plinius en de Griekse Dioscorides erover spraken. Er is immers geen betere plaats om kappertjes te telen dan het milde Siciliaanse eiland Pantelleria: het klimaat en het zonlicht en de van vader op zoon overgeleverde procedures hebben er immers toe bijgedragen dat de kappertjesteelt van generatie op generatie is uitgegroeid tot een bloeiende economie op basis van een subliem en zeer geliefd voedingsmiddel.

Kappertjes hebben een donkergroene kleur die neigt naar mosterd en zijn rond van vorm. Het is ook de langzame rijpingsfase die de kappertjes een bijzonder intens, sterk en doordringend aroma geeft.

Indien goed bewaard, kunnen kappertjes lang bewaard worden zonder hun fantastische organoleptische eigenschappen te verliezen. Ze hydrateren de huid, verlagen het cholesterolgehalte en beschermen tegen allergieën. In de keuken zijn ze perfect om alle gerechten op smaak te brengen, van pasta tot focaccia, van gevulde taarten tot salades.

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

MEER INFORMATIE OVER DE ITALIAANSE TAAL.

WE HELPEN JE GRAAG VERDER?
> > >
close-link

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten