In deze reeks gaan we na wat de bekendste en meest gebruikte kruiden en smaakmakers zijn uit de rijke Italiaanse keuken. Voor vele mensen is het ronduit de lekkerste keuken die er bestaat. De Italiaanse keuken zou echter zijn karakteristieke smaak niet hebben zonder verse kruiden.
Een typische aromatische plant van Zuid-Italië is oregano. Uitgerust met een intens en karakteristiek aroma, is dit hét klassieke parfum om toe te voegen aan de echte Napolitaanse pizza. Gedroogde oregano, vaak gemengd met andere smaken, kan ook worden gebruikt om gegrild vlees en gegrilde visgerechten op smaak te brengen.
Oregano is een aromatisch kruid dat heel goed samengaat met de klassieke tomatensaus en met tomaat in het algemeen. Vers of gepureerd, op pasta, pizza of andere gerechten. Het kruid kan toegevoegd worden aan salades, maar ook aan vis en vlees (bijvoorbeeld de variant met pizzaiola met saus en oregano is beroemd).
Andere groenten waar het goed bij past zijn kool, bloemkool, spruitjes, maar ook courgettes, paprika’s, sperziebonen en aubergines. Wat peulvruchten betreft, probeer een beetje oregano toe te voegen aan kookerwten. In feite is dit aromatische kruid een perfecte smaakmaker voor alle peulvruchten. Niet alleen omdat het de smaak verbetert, maar ook omdat het een opgeblazen gevoel voorkomt.