Italië en wijn zijn onlosmakelijk verbonden. In deze reeks bekijken we voor elk van de 20 regio’s wat ze te bieden hebben.
Lazio is een Italiaanse regio in het midden van het land en heeft als hoofdstad Rome. Ook Lazio heeft een ruime geschiedenis op het gebied van wijnproductie. Deze regio is overwegend vlak tot heuvelachtig en heeft in tegenstelling tot menige regio in Italië slechts zeer beperkt bergen binnen de regiogrenzen.
De vulkanische heuvels bieden een perfecte ondergrond voor het verbouwen van mooie aardse wijnen dankzij de vruchtbare en poreuze ondergrond. De vulkanische ondergrond van lava en tufsteen verstrekt de perfecte voeding voor de druiven, namelijk kalium. Deze ondergrond is met name geschikt voor de productie van witte wijnen. Daarnaast profiteert de wijnbouw in Lazio van de aanwezigheid van de Tyrreense Zee welke de omgeving voorziet een heerlijke koele zeebries.
In de hele regio Lazio komen meer van 200 soorten druiven voor en staat zoals verwacht op basis van de aanwezige condities voornamelijk bekend om haar witte wijnen. Van oudsher waren dit vaak vette, ronde wijnen, maar vandaag de dag worden er veelal lichte, droge wijnen geproduceerd. Rode wijnen worden ook wel gemaakt in Lazio, maar in veel mindere mate en is in kwaliteit niet vergelijkbaar met de witte wijnen. In totaal worden er in deze regio 26 wijnen met het keurmerk Denominazione di Origine Controlatta (DOC) gemaakt, de druiven die hier aan ten grondslag liggen zijn veelal de Trebbiano en de Malvasia. Slechts 1 wijn in Lazio is de trotse bezitter van het aller hoogste Italiaanse keurmerk Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Dit is de Cesanese del Piglio, verwonderlijk een rode wijn.
Meest geteelde druiven
Voor rode wijn: Sangiovese, Merlot, Montepulciano, Ciliegiolo en Cesanese
Voor witte wijn: Trebbiano toscano, Malvasia del Lazio en bianca di Candia, Trebbiano Giallo, Bellone, Bombino Bianco en Grechetto
Meest bekende wijnen
Rosso: Cesanese del Piglio
Bianco: Montefiascone Est!Est!!Est!!!, Frascati