Zoete muziek in Cremona

Torrone
Torrone

Een koude decembermaand wordt heel wat zoeter in Cremona met de viering van één van de meest iconische feestdesserts in Italië: de Torrone.

Dit mythische stadsdessert werd volgens een oude lokale legende voor de eerste keer geserveerd in 1441 op het banket van de bruiloft van Bianca Maria Visconti met Francesco Sforza, twee van de belangrijkste families in de Italiaanse middeleeuwen.
Het was een knapperige nougat en niet zomaar een snoepje.
De Torrone heeft culturele roots en zou gemodelleerd zijn om de klokkentoren van de stad, de Torrazzo, na te bootsen, die meteen ook zijn naam aan het dessert gaf. Deze Torrazzo is met zijn 111 meter bovendien een van de grootste gekende klokkentorens met de grootste gastronomische klok van de wereld.

Als je de uitdaging van een echte ambachtelijke Torrone van Cremona wilt aangaan, weet dan dat hij is gemaakt van minstens 50% amandelen, honing, eiwitten en suiker en zich moet gedragen zoals glas wanneer je hem in stukjes breekt. Het geheim van een goede nougat zit in de kwaliteit van de ingrediënten en in een langzame en langdurige bereiding au bain-marie. Improviseren doe je best niet, consulteer liever een smakelijke receptenwebsite zoals buonissimo.it en ga dan met veel geduld aan de slag.

Plan je misschien een reis naar Cremona?
Ga dan naar de zaak van Augusto Fieschi, een gepassioneerde kenner van de eeuwenoude gastronomische tradities van zijn stad, die in 1867 is begonnen met de productie van artisanale torrone die ook vandaag nog wordt bereid volgens een oud recept uit de 19° eeuw.

Proef in de prestigieuze Patisserie Lanfranchi ook eens van heerlijke kleine zachte nougat-brokjes of van een Torrone-kerstboompje, met het oog op de komende feestdagen.

Niet zomaar een zoete Torrone vind je bij Rivoltini in Vescovato, op een kwartiertje met de auto van Cremona. Ook hier wordt de nougat gemaakt met ingrediënten van topkwaliteit volgens een origineel recept uit 1441, maar je krijgt er meteen een muzikale toets bij. De stad Cremona in het centrum van de Po-vallei staat immers bekend om haar traditioneel vioolvakmanschap met de beroemde vioolbouwer Stradivari die de grootste virtuozen heeft geïnspireerd. In de vioolkamer van het Palazzo del Comune kun je het meesterwerk van Antonio Stradivari uit 1715 bewonderen en bij Rivoltini kun je genieten van een originele zoete Viooltorrone.

Blijf in de sfeer en ga tussen de bezoeken door binnen in het Historische Caffè Ristorante Stradivari, op twee stappen van de dom, voor een lekkere muzikale koffie of cappuccino met een brioche en natuurlijk een brokje torrone.

 

Over D.J. Bruggeman 105 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten