Vakantierust: tagliatelle fritte in Monterubbiano

Monterubbiano panorama
Monterubbiano panorama

Iedereen trekt er in de zomer graag op uit naar Italië. Sommigen trekken iets makkelijker dan anderen vreemde, meestal grappige avonturen aan dan anderen. Zo ook onze Nederlandse vriendin Jacqueline, die met haar gezin vaak op campingtochten trekt door ons favoriete land. Haar verhaal lees je hier op taste-italy.be. 

In een gebied dat vooral bekend staat om de productie van olijfolie, ligt bovenop een berg het stadje Monterubbiano (Fermo). Door de hoge ligging heb je aan de ene kant zicht op het Sibilinni gebergte en aan de andere kant op de Adriatische zee. De weg omhoog is, zoals overal in dit gebied weer eentje met mooie vergezichten. Langs de stadjes Molino en Moresco omhoog naar Monterubbiano. Want in Monterubbiano hebben ze ‘tagliatelle fritte’, gefrituurde tagliatelle. En als liefhebber van lokaal eten, wil ik dit gerecht natuurlijk proeven.

Het is zondag en we hebben gereserveerd om te lunchen bij restaurant ‘Il Coccaro’. Op z’n Nederlands zijn we natuurlijk veel te vroeg. Dat geeft ons mooi de tijd om het stadje te verkennen. Het lijkt alsof heel Monterubbiano nog aan het bijkomen is van de Sagra delle tagliatelle fritte, het feest dat hier de dagen voor ons bezoek aan de gang was. Want Monterubbiano is leeg en stil. Meer dan af en toe een voorbijganger komen we er niet tegen. Dat geeft ons wel de gelegenheid om rustig rond te lopen. Monterubbiano is een mooie plek, oude gebouwen en pittoreske doorkijkjes.

Ristorante il Coccaro

Vanaf het centrum zijn we doorgelopen naar het stadspark ‘San Rocco’. In het park is het een stuk drukker, met mensen die hun zondagse wandeling aan het maken zijn, en kinderen die spelen in de speeltuin. In het park bevindt zich ook ristorante ‘il Coccaro’. Het restaurant staat bekend om zijn traditionele lokale gerechten. Ondertussen erg benieuwd naar de tagliatelle fritte zoeken we een plekje op het terras, dat overigens een prachtig uitzicht heeft.

Stadspark San Rocco
Stadspark San Rocco

We bekijken de kaart, maar eigenlijk weten we het al. We zijn hier immers speciaal voor de gefrituurde tagliatelleballen gekomen. Vooraf bestellen we een plank met kazen en worsten, waaronder Ciauscolo, een typische smeerbare worst uit le Marche. En daarna volgen dus de beroemde tagliatelle fritte. We bestelden het gerecht drie keer. Maar de ober was zo aardig om naar ons toe te komen met de tip dat twee bordjes waarschijnlijk genoeg zouden zijn, en dat we later altijd bij mochten bestellen.

De tagliatelle fritte schijnen gemaakt te worden volgens een oud recept, waarvan sommige ingrediënten geheim blijven onder de bewoners van Monterubbiano. Het recept gaat al generaties mee. Het is al dente gekookte tagliatelle met gehakt, mozzarella en een soort van carbonara/bechamel-achtige saus. Hier worden ballen van gemaakt, vervolgens gepaneerd waarna ze gefrituurd worden in olie. De ballen worden geserveerd met een rode saus en Parmiggiano Reggiano.

‘Wat moeten die Nederlanders hier met onze gefrituurde ballen?’

Tagliatelle fritte
Tagliatelle fritte

Eén portie tagliatelle fritte bestellen bij ‘il Coccaro’ betekent: drie beste ballen gevuld met tagliatelle op je bord. Logisch dus dat de ober kwam vertellen dat we met twee volwassenen en één kind waarschijnlijk zat hadden aan twee porties.

Het leuke vonden wij dat je kon merken dat het personeel wel snapte dat we benieuwd waren naar de tagliatelle fritte. ‘Wat moeten die Nederlanders hier met onze gefrituurde ballen?’. Zo kwamen ze leuk aan tafel uitleg geven over het gerecht en hoe we het moesten eten. De ballen opensnijden, saus en natuurlijk flink wat Parmigiano erover en buon appetito!

Na de twee porties hadden we inderdaad meer dan voldoende. Natuurlijk was er nog wel plek voor een lekker schepijsje. Zo’n ijsbol past er in Italië altijd nog wel in. En daarna weer de berg af en uitbuiken aan het strand.

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten