De pini di Roma, die Ottorino Respighi nog zo lyrisch opnam in zijn muzikale trilogie, zijn in gevaar. Het alarm ging al af in 2018. Nu wordt de situatie steeds erger. De parasiet heeft nu de meeste beroemde pijnbomen van Rome getroffen, een iconisch beeld waarvan het voortbestaan ernstig in gevaar wordt gebracht.
Het volstaat om de drempel van de hoofdstad te naderen om onmiddellijk haar onmiskenbare vormen te herkennen. De pijnbomen van Rome, die zeer hoge bomen die uitkijken over de straten die zo geliefd zijn bij romantici, zijn onlosmakelijk met de stad Rome verbonden. Nu zou dit symbool echter langzaam kunnen verdwijnen, aangevallen door een gevaar dat van ver komt. De wetenschappelijke naam is toumeyella parvicornis, en het is een klein insect dat in 2018 in het zuiden van de stad landde en zich vervolgens overal verspreidde en zijn bomen aanviel. Ongeveer een derde wordt momenteel bedreigd door het insect. Dit kleine dier, dat afkomstig is uit Noord-Amerika, is door de Caraïben getrokken en heeft daar enorme schade aangericht. Vermoedelijk kwam de parasiet een paar jaar geleden binnen in Campanië, met name via de NAVO basis in Napels, en verhuisde vervolgens naar Lazio.
Zijn manier van handelen op de dennen is heel bijzonder. De parasiet produceert een soort melasse, een suikerachtige vloeistof die wordt verkregen nadat het zich heeft gevoed aan de bladeren. Daarop ontstaan zwarte schimmels die fotosynthese verhinderen en de boom verzwakken totdat hij opdroogt.
Deze stof die door de parasiet wordt geproduceerd, is meteen ook de makkelijkste manier om een zieke plant te herkennen. Je kunt door gewoon een boom te observeren zien of hij is aangetast.
Geen natuurlijke vijanden
Het probleem met deze parasiet is het totale gebrek aan natuurlijke vijanden. Dat maakt het meteen erg ingewikkeld om hem uit te roeien. Momenteel zijn er geen soorten die de verspreiding ervan op spontane manier kunnen tegengaan. Sommige burgers hebben toch die werkwijze uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld in de Afrikaanse wijk zijn enkele exemplaren van lieveheersbeestje geïntroduceerd om de effecten te evalueren. Een andere remedie zou het gebruik van insecticiden kunnen zijn. Maar die kunnen een gevaar voor de mens vormen, aangezien de dennen in de buurt van huizen staan en de stoffen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.
Vertragingen in onderhoud
Een ander groot probleem was het uitblijven van een tijdige officiële reactie. In feite heeft de dienst Fytotherapie nog geen richtlijnen uitgevaardigd om het probleem aan te pakken. Dit maakt het zelfs voor particulieren onmogelijk om te proberen het probleem zelfstandig uit te roeien. Agronomen melden echter dat er geen tijd te verliezen is, aangezien de bacterie steeds meer bomen treft die het volgend jaar misschien niet halen. Bovendien kan de droge staat van de bomen ook een risico vormen voor mensen, aangezien een droge stam kwetsbaarder is en gemakkelijker kan vallen en daardoor schade kan berokkenen.
Remedie is er… maar kost geld
Inmiddels blijkt de beste remedie het injecteren van een medicijn via de schors van de boom. Dit heeft bijzonder snel effect want binnen enkele dagen is de boom weer opgeknapt. Het medicijn kost wel 60 euro per boom. Als je weet dat er ruim 1 miljoen pijnbomen in Rome staan, begrijp je meteen de moeilijkheid. Italië heeft het al niet breed, de stad Rome doet nog slechter. Bovendien kan de gemeente niet zomaar aan de slag in alle bomen. Sommigen staan bij particulieren of, nog lastiger, in andere ‘landen’, bijvoorbeeld in de tuin van de Amerikaanse ambassade.