Pasen is in Italië een periode die je niet mag missen, bezield van noord tot zuid met religieuze riten, processies en folkloristische tradities om de passie van Christus te herdenken.
Niet in 2020 dus, niet in het jaar van het Corona-virus.
De Heilige Week met de voetwassing op de avond van Witte Donderdag met een Eucharistische viering in iedere Italiaanse parochie die herinnert aan het Laatste Avondmaal. Met Goede vrijdag, met straten verlicht met fakkels en doorkruist door processies. Met Stille zaterdag, wanneer om middernacht de klokken luiden om de opstanding van Christus aan te kondigen.
Tussen geloof en tradities zijn in Rome deze paasriten groots en de emoties die ze oproepen diep en onvergetelijk. Of je nu echt gelovig bent of alleen maar nieuwsgierig, de Sint-Pietersbasiliek, waar van Witte donderdag tot Paaszondag de ceremonies tot leven komen, hebben hier een unieke aura van heiligheid of bovenaardse aanwezigheid.
Dit jaar leeft de traditie van de Goede week in de herinneringen van de mensen.
Paus Franciscus vorig jaar op Witte donderdag in de gevangenis van Velletri, een stadje ten zuiden van Rome, en het gebaar van de voetwassing van twaalf gevangenen. De Via Crucis van de paus op Goede vrijdag aan het Colosseum, het historisch symbool van Rome. Dit jaar zal iedereen zich de eenzame figuur van Paus Franciscus op het Sint-Pietersplein herinneren en alle riten van Pasen zullen worden gevierd zonder de massale deelname van het volk.
Dit jaar zal Pasen niet zoals gewoonlijk worden gevierd, geen reizen en geen missen in de kerk. Maar we hebben tv en internet en de Paasvieringen worden live op de Italiaanse tv uitgezonden en zijn beschikbaar op deze website op pc, smartphone of tablet, met op Pasen om 11 uur de Mis in Sint-Pieter met de Urbi et Orbi zegen.
Op de avond van Pasen, om 19 uur zal Andrea Bocelli een wereldwijd streamingconcert geven in de Dom van Milaan. De beroemde en wereldwijd geliefde tenor treedt op in een lege kathedraal, maar het evenement wordt exclusief live uitgezonden op het YouTube-kanaal van de zanger. “Een boodschap van hoop voor Italië en de wereld.”
Nooit zoals in deze tijd is het ook voor iedereen duidelijk dat de troostende kracht van voedsel niet te onderschatten is. De bereiding van tradionele gerechten kan een smakelijke uitnodiging zijn die je terugbrengt naar oude herinneringen. Eentje die je ook dat fijne gevoel geeft dat je er bijhoort, dat je samen geniet van een lekkere Paasmaaltijd, dat de corona-afstand maar tijdelijk is.
En tussen traditie, religie en keuken zijn er heel wat redenen om het mooie Italië tijdens de paasperiode te bezoeken.
Maak eens de Fettucine alla papalina, fettucine met een verwijzing naar het pauselijk kalotje. Ze hebben een illustere oorsprong en werden opgediend aan kardinaal Pacelli, de toekomstige paus Pius XII. De originele fettucine alla carbonara van de Romeinse traditie krijgen er erwtjes en rauwe ham bij in plaats van spek en worden veredeld met een romige saus en parmezaan in plaats van pecorino: de pauselijke variant van de Capitolijnse carbonara.
De passie voor een goede maaltijd is trouwens niet vreemd aan de pausen, ook niet in recente tijden. Blader door het boek “A tavola con papa Francesco” van Roberto Alborghetti, de biograaf van de paus en ontdek dat Bergoglio ook een uitstekende kok was die samen met zijn zus Maria Elena altijd graag voor familie en vrienden kookte. Zo blijkt Paus Franciscus een zwak voor risotto te hebben en wist hij fantastische gevulde calamari te bereiden. In dit boek , uitgegeven door Mondadori, vind je 36 pauselijke recepten doc.
Pasen in 2020 mag dan vreemd zijn , maar in Italië worden de culinaire tradities behouden en de zoete Paasduif is daar een van. Het is het banketbakkersbedrijf Motta, bekend om zijn panettone, dat honderd jaar geleden deze eerste zoete Colomba verrijkt met gekonfijt fruit, amandelen of chocolade op tafel bracht.
Maar de eerste Italiaanse Paasduif komt van verder. Er wordt gezegd dat de koning van de Longobarden, Alboino, halverwege de zesde eeuw, na drie jaar beleg de stad Pavia veroverde aan de vooravond van Pasen, en onder de vele geschenken, zoete broden ontving in de vorm van een duif, christelijk symbool van vrede en opstanding na een crisis.
Symbolen werden vroeger meer gebruikt dan nu, als een goed voorteken en als een wens. Een symbool dat we nu in deze tijd misschien wel nodig hebben en meteen een goede en lekkere reden om de traditie voort te zetten en de Paasduif te proeven.
Vanuit Rome aan iedereen een zonnige en serene Pasen, met een herinnering aan paus Franciscus. De eerste paus die vanuit het raam van het apostolisch paleis op het Sint-Pietersplein aan het einde van iedere Angelus en iedere Regina Coeli met Pasen het volk met een glimlach begroette met de woorden “Geniet van een goede lunch en tot ziens!”