Gli originali: Hurt

Fausto Leali en Anna Oxa
Fausto Leali en Anna Oxa winnen Sanremo 1989

Timi Yuro, bekend als een ‘one shot’ – wonder met haar doorbraakhit ‘Hurt’ ziet men vaak als een Amerikaanse zangeres met zwarte roots. Het muziekgenre dat ze brengt, omschrijft men vaak als ‘blue-eyed soul’. Timi als ‘bianca di pelle e negra di voce’. Ze brengt een blanke soulimpressie die haar roots vindt in de zangstijl van Dinah Washington.

Nochtans was Timi van Italiaanse komaf. De familie Yuro (de naam zou teruggaan naar ‘Aurro’) was afkomstig uit Molise. Ze vestigde zich in de US en kleine Timi trad voor het eerst op in het ouderlijke restaurant. Ze had de perfecte stem om dramatisch diep uit te halen en in ware Las Vegasstijl de wereld te veroveren. Ze trad ook op in het voorprogramma van Sinatra, en Elvis Presley was een grote fan.

Haar doorbraak in Europa was er niet minder succesvol om. Bij ons piekte ze in de charts met het nummer. Ook op het liedjesfestival van San Remo (1965, 1968) vinden we haar terug.

‘Hurt’ brengt ze als een ballade aan de onschuld. Je liet me staan, maar ik, ik zal jou niet verraden. Nooit ga je uit mijn hart ( But even though you hurt me like nobody else could ever do, I would never ever hurt… hurt you).

Haar tegenpool in Europa was niemand minder dan Fausto Leali. De atypische Italiaan (die ook wel omschreven wordt als ‘negro bianco’), was het perfecte antwoord op het Amerikaans-Italiaanse voorbeeld van de fragiele Timi Yuro. Ook hij vierde hoogtij op San Remo, en wist dit festival (in duet met Anna Oxa) zelfs te winnen in 1989.

Zijn antwoord is ferm, masculien en iets meer verwijtend dan de Yuro versie. Vijf jaar na Yuro’s ‘Hurt’ brengt Leali het nummer als ‘A chi’.‘

‘A chi sorriderò, se non a te? …  Ormai è finita, è finita tra di noi ma forse un pò della mia vita è rimasta negli occhi tuoi’ was zijn repliek op de keerzijde van het verliefd zijn.

De tekst liegt er niet om. Voor de Italianen was het een schot in de roos. Vier weken lang stond het in Italië op nummer één. Het nummer ging maar liefst vier miljoen (!) keer over de toonbank.

Aan jou om te oordelen welke versie je verkiest, zo vlak na San Remo.