Gastronomia vegan in Bologna

Gegrilde groenten (Botanica Lab)

Meer dan 20 jaar geleden verbleef ik als Erasmusstudente in la grassa, gecharmeerd door de kilometerslange portici, het gezellige middeleeuwse centrum en de bijna anachronistische aanwezigheid van een alternatieve scene. Gastronomisch was Bologna ongetwijfeld de top voor de doorsnee-omnivoor, maar als vegetariër bleef ik er een beetje verweesd achter.

Courgettepasta (Enoteca Radici)

Vorige zomer trok ik terug naar de universiteitsstad, geprikkeld door enkele hoopgevende berichten in de Italiaanse culinaire pers. Zou er sprake zijn van een bolognese inhaalbeweging? Happycow.net, de gouden gids voor veggie hotspots, geeft maar liefst 81 vegetarische en vegan restaurants aan. Hoog tijd om er enkele uit te proberen!

Vegan street food (Cento3cento)

De eerste stop was meteen een schot in de roos. In een minimalistisch interieur combineert de trendy Enoteca Radici (Via San Vitale 31) een uitgebreide keuze aan – overwegend – biowijnen met een kleine vegan menukaart. Ik nam er de pasta van courgette met tomaatjes. Lekker  en  geraffineerd afgewerkt in onvervalste ‘less is more’ stijl.

Antipasto (L’altra idea)

Helemaal anders gaat het eraan toe in Cento3cento (Via Centotrecento 12/A), een vegan street food tentje in de wijk San Vitale. Hier bestel en eet je letterlijk op straat. Voor een snelle hap heb je een uitgebreide keuze aan broodjes, burgers en piadine. Een geliefde plek, niet alleen voor studenten.

Bij Un’altra idea  (Via Marsala 29) kan je zowel terecht voor ontbijt als voor lunch, avondmaal of take-away. De filosofie van dit ‘laboratorio creativo di cucina vegana cotta e cruda’ is duidelijk: innoveren met respect voor de traditie. Dat betekent lokale seizoensproducten uit duurzame landbouw, klassiekers uit de Italiaanse keuken in vegan versie en een wekelijks wisselende kaart. De antipasto van gefrituurde groenten en de polpette van seitan vielen alleszins erg in de smaak.

Polpette van seitan (L’altra idea)

In de schaduw van Piazza Maggiore vind je het eerste vegan restaurant van Bologna, Botanica Lab (Via Battibecco 4/C). Deze plant based bistrot is zowel ’s middags als ’s avonds een druk bezette gelegenheid voor foodies met durf. Reserveren is een absolute must. Het zou echt zonde zijn om de couscous met gedroogde vruchten en kruiden te missen. Anna Artesiani, de bezielster van het restaurant, leerde het vak in Los Angeles bij Matthew Kenney, de goeroe van de raw food.  In haar zaak serveert ze zowel vegan als raw food en organiseert ze kookcursussen.

Couscous met gedroogde vruchten (Botanica Lab)

Vegetarisch met een flink aantal vegan opties is Centro Natura (Via degli Albari 6), een zelfbedieningsrestaurant in een yogacentrum. Uitstekend voor een snelle lunch of een gezonde maaltijd ’s avonds. In het centrum kan je trouwens heel wat interessante cursussen volgen,  gaande van acupunctuur of meditatie tot oriëntaalse dans en gezondheidsleer.

Ga je binnenkort naar Bologna? Laat de pasta al ragù dan eens links liggen en ga op culinaire ontdekkingstocht langs de vele vegan zaakjes.

Over Dorinda Dekeyser 40 Artikelen
Leerkracht Italiaans in CVO VOLT (Leuven) en aan de Vrije Universiteit Brussel.

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten