Een 2024 met een knal voor Italiaanse bubbels

In 2024 zal de productie van Italiaanse voor het eerst de grens van één miljard flessen – 1,015 miljard om precies te zijn – overschrijden. Dat is een groei van 8% ten opzichte van vorig jaar. Daarvan zullen er 355 miljoen (+7%) wereldwijd worden ontkurkt tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Het is een nieuw record voor een type product dat geen crisis lijkt te kennen, zoals het UIV-Ismea Wine Observatory opmerkt in zijn gebruikelijke eindejaarsrapport.

De productie van mousserende wijn in Italië

De liefde voor Champagne neemt af

Tijdens de feestdagen zal de consumptie van Italiaanse mousserende wijnen zich vooral in het buitenland concentreren, met 251 miljoen ontkurkte flessen (+9% ten opzichte van 2023). In Italië zelf  worden er 104 miljoen ontkurkt (+2%), volgens de analyse van de Italiaanse Wijnunie en het Instituut voor Agrarische Voedseldiensten. Opmerkelijk contrast is dat er een aanzienlijke daling zal zijn in de Champagne markt, die zal sluiten met -8% (5,1 miljoen flessen minder).

De ‘spritz trend’ zet door

De stijgende populariteit van Italiaanse bubbels staat tegenover een verminderde interesse van de consument in gewone niet-mousserende wijnen. Ook de consumptie van andere alcoholische dranken – van bier tot sterke dranken – neemt af. Uitzondering is het cocktailsegment, dat steeds meer op bijval kan rekenen. Ook hier is een glansrol weggelegd voor bubbels van Italiaanse makelij. De wereldwijde stijgende populariteit van voornamelijk de Spritz cocktail – met als ingrediënt Prosecco – heeft hiervoor gezorgd. Volgens schattingen van het Observatory hebben cocktails op basis van Italiaanse mousserende wijn (voornamelijk Prosecco) de 2,8 miljard bereikt, wat neerkomt op een totaal van ongeveer 340 miljoen flessen die worden geopend voor deze mix.

Er zijn bijna 90 DOC’s voor mousserende wijn in Italië

De markt wordt gedomineerd door mousserende wijnen met gecontroleerde (DOC) en gegarandeerde (DOCG) oorsprongsbenaming, die goed zijn voor ongeveer 80% van de gebottelde wijnen, waarbij Prosecco DOC en Asolo het leeuwendeel voor hun rekening nemen. Tot 20 jaar geleden kwamen de mousserende wijnen voornamelijk uit het noorden (boven de Po), maar tegenwoordig wordt er overal in Italië mousserende wijn van uitstekende kwaliteit gemaakt, met 70 gecontroleerde oorsprongsbenamingen en 17 gegarandeerde gecontroleerde oorsprongsbenamingen. Zo herontdekt Italië zijn sprankelende ziel.

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten