Cibo Italiano (16): Il limone di Amalfi

In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.

Il limone di Amalfi

La soleggiata costiera amalfitana riesce a dare ai suoi limoni una freschezza e un gusto indescrivibili. Già durante l’antica Repubblica marinara di Amalfi, gli agrumeti costituivano un’importante risorsa per gli scambi commerciali con gli altri porti del mar Mediterraneo. Eccellente ingrediente in gastronomia, i limoni sprigionano un profumo intenso e frizzante, offrendo un succo abbondante e aspro. La loro freschezza permette di preparare gustose ricette a base di carne pesce e verdure. Non solo, le sue proprietà sono conosciute anche in ambito medico: la vitamina C è infatti perfetta contro l’anemia poiché favorisce l’assorbimento del ferro.

Il limone di Amalfi, detto anche limone sfusato, è caratterizzato da una forma ellittica allungata, una buccia liscia e spessa e un color giallo citrino. Attraverso una coltivazione che segue le tecniche tradizionali del tempo, è riuscito ad acquistare fama mondiale e diventare patrimonio UNESCO.

 

De citroen van Amalfi

De zonnige kust van Amalfi kan zijn citroenen een onbeschrijfelijke frisheid en smaak geven. Reeds tijdens de oude Maritieme Republiek van Amalfi waren citrusboomgaarden een belangrijke hulpbron voor de handel met andere Middellandse-Zeehavens. Citroenen, een uitstekend ingrediënt in de gastronomie, verspreiden een intens, sprankelend parfum en bieden een overvloedig, wrang sap. Hun versheid maakt het mogelijk smakelijke recepten te bereiden voor vlees, vis en groenten. Bovendien zijn de eigenschappen ervan ook bekend op medisch gebied: de vitamine C is namelijk perfect tegen bloedarmoede omdat het de opname van ijzer bevordert.

De Amalfi-citroen, ook wel sfusato-citroen genoemd, wordt gekenmerkt door een langwerpige elliptische vorm, een gladde, dikke schil en een citriengele kleur. Door de teelt volgens de traditionele technieken van die tijd is het erin geslaagd wereldwijde bekendheid te verwerven en is het een UNESCO-erfgoed geworden.

 

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

MEER INFORMATIE OVER DE ITALIAANSE TAAL.

WE HELPEN JE GRAAG VERDER?
> > >
close-link

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten