In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemakkelijk
Personen: 4
Tijd: 15 minuten
Oorsprong: Campania (meer bepaald Napels)
Wat heb je nodig?
- 320 g spaghetti
- 4 teentjes look
- 1 grote of 2 kleine pepertjes
- olijfolie
- eventueel peterselie
Bereiding
Voor dit heerlijke gerecht zijn slechts 4 ingrediënten nodig. Het vergt amper enkele minuten om deze bekende en gewaardeerde ‘primo piatto’ van de Italiaanse culinaire traditie te bereiden. Peterselie is niet per sé nodig, maar brengt het gerecht op een hoger niveau en je krijgt alzo de Italiaanse driekleur op je bord!
Kook de spaghetti volgens voorschrift in zout water. Ontdoe de pepertjes van de zaadlijsten en hak heel fijn of snij in fijne reepjes. Gedroogde pepervlokken kunnen ook gebruikt worden. Bak intussen de knoflook en de pepertjes in de hete olie, blus met een paar eetlepels van het kookwater van de pasta.
Haal de pan van het vuur en voeg de peterselie toe. Giet de pasta af en doe ze in een schaal, giet de saus er over heen en schep de pasta door elkaar.
Weetje: de capsaïcine, verantwoordelijk voor ‘hete’ smaak van pepertjes, zit in de zaadlijsten. De zaadjes zelf bevatten geen capsaïcine.
Welke wijn?
Bij voorkeur nemen we we witte wijnen die fris, licht en geurig zijn. Wij stellen 4 soorten witte wijn voor uit 4 verschillende streken.
We beginnen in Sicilië met een van de belangrijkste druivensoorten van het eiland: Catarratto. Daarna gaan we naar Toscane met de wijnen van de Trebbiano druif. Tenslotte gaan we noordelijk naar Alto Adige met een Pinot Bianco om te eindigen in Friuli met een aromatische Friulano.