Bijzondere overnachtingen op wijngaarden in Trentino

Vigneti in Piana Rotaliana

Trentino staat bekend om de goede wijnen die er in de regio geproduceerd worden. In het najaar hebben bezoekers de kans om de rituelen van de druivenoogst van dichtbij mee te maken. De wijnmakerijen in de Noord-Italiaanse regiozijn namelijk bijzondere plekken waar je meer over de tradities en geschiedenis van de wijnmakers uit de regio kunt leren. Velen openen hun deurenoverdag voor bezoekers, maar sommige bieden ook de bijzondere mogelijkheid om erte overnachten. We zetten er een aantal van op een rijtje.

Cantina Vallarom

In de Vallagarina vallei-het thuisland van de rode druivensoort Marzemino–ligt het dorpje Avio, waar wijnhuis Cantina Vallarom gasten ontvangt op de boerderij, die het hele jaar geopend is. Vallarom onderscheidt zich door de bereidheid om te experimenteren met biologische benaderingen, zowel op de wijngaard als in de kelder.

De rustige boerderij bestaat uit traditionele landelijke gebouwen die aan alle kanten omgeven worden door wijngaarden. Gasten slapen boven de caneve, waar de wijn wordt opgeslagen in drie exclusieve kamers genaamd ‘Flufus’, ‘Marzemino’ en ‘Pinot nero’ ter ere van de drie merken van het bedrijf. Op deze aangename plek worden de simpele inrichting en de details aangevuld met de warme gastvrijheid van Barbara en Filippo Scienza.

Cantina Salizzoni

In het kleine dorpje Calliano, gelegen in het hart van het wijnland Vallagarina, is Cantina Salizzoni te vinden. Dit wijnhuis – met vijf hectare aan wijngaarden – produceert met name Marzemino wijn. Sinds 1988 hebben toeristen de mogelijkheid om hier te overnachten tussen de wijngaarden. Er zijn zes kamers beschikbaar (bed & breakfast). Bezoekers kunnen uiteraard de wijnen van de wijngaard proeven, inclusief lokale Trentino-delicatessen. Voor een nog aangenamere en ontspannende ervaring zijn er in de tuin ligstoelen, tafels en zelfs een bubbelbad te vinden. Ook fietsliefhebbers zitten hier goed, want het ligt precies aan het fietspad van Adige. Dit 98 kilometer lange fietspad loopt langs de Adige rivier en verbindt de provincies Bolzano en Verona met elkaar.

Cobei

In het noorden van de regio, voorbij Trento en op een schilderachtig terras tussen Valle dell’Adige en Valle di Cembra, ligt de agriturismo Cobei, verbonden aan de wijnmakerij ‘Eredi di Cobelli Aldo’. In dit gebied worden de beste witte wijnen van Trentino geproduceerd. Het wijnhuis produceert Gewürztraminer en ‘Sorni Bianco’ Chardonnay, beide Trento DOC- wijnen, evenals Nosiola Vigneti delle Dolomiti IGT, een klassieke mousserende wijn die 50 maanden gerijpt is. De wijnmakerij en de agriturismo zijn uitgegroeid tot een echt wellness-uitstapje tussen de wijngaarden.

Sorni di Lavis

Op de groene hellingen van Monte Corona staat het ‘bed & wine’ familiebedrijf Sorni di Lavis. Ze bieden vijf volledig gestylde themakamers en heerlijke ontbijten en brunches op het platteland. In Maso Panizza di Sopra, dat door de generaties heen de stille bewaker van de wijngaarden is geworden, kunnen bezoekers het dagelijkse leven van een wijnmaker van dichtbij meemaken. In de boerderij is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan het proeflokaal in de oude privé-kelder van de familie, de ‘Caneva Fonda’, die is omgevormd van een kleine ondergrondse grot tot een kamer vol herinneringen.

Maso Grener

In het dorpje Pressano, net voorbij Trento, vind je Maso Grener. De wijngaard is door Johan Wolfgang von Goethe omschreven als ‘de mooiste wijngaard van Europa’. De heuvels met de kenmerkende rode aarde zijn ideaal voor wijnproductie. Maso Grener heeft een prachtig landschap en is een uitstekende plek om de culinaire en wijnspecialiteiten van de regio te ontdekken. De agriturismo heeft zes kamers en een bijgebouw met de naam ‘Il rustico’ voor vier personen, gerestaureerd volgens de principes van duurzame huisvesting.

In Maso Grener kun je ook genieten van de ontspanningsruimte met sauna en Turks stoombad, maar het onbetwistbare hoogtepunt is de ontbijtzaal, met een panoramisch uitzicht op de wijngaarden en de bergtop van Paganella.

Cantina Pojer e Sandri

Het duo Fiorentino Sandri en Mario Pojer heeft een ware passie voor wijn en hechte band met de regio Valle di Cembra en openden meer dan 40 jaar geleden Cantina ‘Pojer e Sandri’, een centraal punt voor de Trentino wijnbeweging. Op ruim 8 hectare wijngaarden brengen zij hun Besler Biank en Besler Ross wijnen tot leven. Maso Besleri, gelegen aan de rand van het bekroonde wijnhuis, is een oase van rust en de perfecte plek om een nacht door te brengen. Oude boerderijen zijn gerestaureerd en omgetoverd tot karakteristieke kelders waar wijn en fruit-azijn gerijpt wordt en vijf smaakvol ingerichte mini-appartementen. Ook vind je hier een compact openlucht amfitheater voor kleine evenementen en theaterproducties.

Palazzo Lodron

In de omgeving van Rovereto, tussen de wijngaarden van Marzemino, opent de familie Volpini de Maestri, de deuren van hun paleis voor evenementen en proeverijen van elegante wijnen. Deze afstammelingen van de graven Lodron ontvangen je in het historische gedeelte van het gebouw dat nu als ‘Relais’ wordt gebruikt en verschillende suites, tweepersoons- en eenpersoonskamers heeft. De kamers zijn onderdeel van Palazzo Lodron, in het historische centrum van dit dorp, dat al meer dan 450 jaar eigendom is van dezelfde familie.

Hun geschiedenis is nauw verbonden met enkele grote namen. De meest interessante zijn de prins-aartsbisschop van Salzburg Paride Lodron en W. Amadeus Mozart. In 1776 en 1777 componeerde Mozart, ter gelegenheid van de verjaardag van gravin Antonia Lodron, twee divertimenti voor strijkkwartet en twee hoorns die in de Mozartliteratuur bekend zijn onder de naam Lodronische Nachtmusiken (Serenades van Lodroniane).

Rondom het gebouw liggen bijna drie hectare Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot wijngaarden en enkele rijen Carménère, omgeven door oude droge stenen muren, weelderige olijfbomen en geurige lavendelstruiken. De kwaliteit van de wijnen is het resultaat van zorgvuldig handwerk in de wijngaard, de selectie van de beste Franse eikenhouten vaten en het eindeloze geduld in de kelder waar de wijn rijpt om de beste aroma’s te geven.

Relais: www.relaispalazzolodron.com

Kelder: https://www.palazzolodron.it/

Meer informatie over de wijnen uit Trentino: www.visittrentino.info/nl/articles/eten-en-wijn/trentino-wijnen

 

Over Marlies Sobczak 14 Artikelen
Marlies Sobczak-Boumans leerde Italië kennen van kinds af aan. Mijnwerkers uit de omgeving speelden op zondag boccia op het terrein van haar ouders. Ze leerde vroeg spaghetti eten en de Italiaanse keuken kennen. Voor haar werk reisde ze de halve wereld over. Maar haar grote passie bracht haar altijd terug naar Italië. Daar genoot ze van oost naar west en van zuid naar noord

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten