Ingredienti: Ingrediënten
300 gr fagioli cannellini 300 gr cannellini bonen
1 cavolo cappuccio o una verza 1 savooiekool
1 cavolo nero 1 palmkool
1 mazzo di bietole 1 bundeltje snijbiet
1 grossa patata 1 grote aardappel
150 gr olio d’oliva 150 gr olijfolie
2 litri d’acqua 2 liter water
ca. 400 gr di pane integrale raffermo ca. 400 gr oud brood
Sale e pepe zout en peper
timo tijm
sugo di pomodori ( o pelati) Tomatensaus ( of gepelde tomaten)
2 spicchi d’aglio 2 teentjes knoflook
1 costola di sedano 1 selderstengel
1 grossa cipolla 1 grote ui
1 mazzetto di prezzemolo 1 bundeltje peterselie
Preparazione:
Mettere a cuocere i fagioli in acqua. Fare un battuto con aglio, cipolla , sedano e prezzemolo. Lavare le verdure e tagliarle a grossi pezzi. Metterle nella pentola col battuto , condire con sale e pepe, aggiungere qualche pizzico di foglie di timo e un poco di sugo di pomodoro.
Bagnare le verdure con parte dell’acqua fagioli. Quando i fagioli sono cotti, passarne i ¾ al passaverdure e sciogliere il passato nell’acqua di cottura. Far bollire qualche minuto tutto insieme. Mettere sul fondo di una zuppiera il pane tagliato a fette e versarvi sopra la zuppa.
Coprire e attendere 15-20 min prima di servire.
E’ buonissima riscaldata anche il giorno dopo!
Bereiding:
Kook de cannellinibonen gaar.
Snij de look, de ui, de selderstengel en de peterselie fijn en stoof deze aan in een scheutje olijfolie.
Snij de snijbiet, de palmkool, de savooiekool en de aardappel grof. Laat alles zachtjes stoven op een middelmatig vuur. Kruid met peper en zout, voeg een beetje tijm en tomatensaus toe.
Giet de bonen af, maar gooi het water niet weg. Bevochtig de gestoofde groenten met enkele soeplepels van het bonenvocht. Mix ¾ van de bonen samen het resterende bonenvocht. Voeg deze crème toe aan de soep en laat deze even doorkoken.
Leg enkele sneden oude brood op de bodem van een soepterrine en overgiet met de soep.
Laat de ribollita nu even afgedekt met deksel rusten gedurende 15-20 min alvorens te serveren.
Opgewarmd de dag erna alleen maar lekkerder, vandaar de naam ribollita « opnieuw koken »
Smakelijk !