Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.

 

Susumaniello is een autochtone blauwe druif uit Puglia. Dit ras was enkele jaren geleden zo goed als uitgestorven, maar dankzij enkel wijndomeinen (Santa Barbara en Racemi) werd het van de verdwijning gered.

Sinds 6 september 2003 is het opgenomen in de lijst van rassen die door de regio Puglia zijn goedgekeurd voor de teelt in het gebied van Murgia. Ondertussen hebben meerdere producenten zich op deze druif gefocust en maakt men er smaakvolle en krachtige wijnen van. Susumaniello zit zowat tussen de rassen Primitivo en Negroamaro in. Het is minder uitgesproken en rijp dan Primitivo, maar meer geparfumeerd en ronder dan Negroamaro.

Men gebruikt de druif ook als mengdruif bij de productie van zowel rode als roséwijnen, zoals de Negroamaro op basis van Brindisi Rosso en Brindisi Rosato en de Ottavianello op basis van Ostuni Ottavianello.

DNA onderzoek heeft uitgewezen dat de druif enigszins verwant is met Sangiovese.