Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.

Magliocco Canino (of gewoon “Magliocco”) is een oud rood druivenras dat uitsluitend in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië wordt geteeld.

Het wordt vaak verward met de Gaglioppo (de belangrijkste rode druif van Calabrië), waarmee het veel gemeen heeft – de twee variëteiten lijken op elkaar in de wijngaard en beide produceren wijnen met een hoog alcoholgehalte en zachte rood-fruit smaken. De diepe kleur van Magliocco contrasteert echter met de lichtere teint van Gaglioppo.

Het ras vormt lange trossen met eivormige bessen met vrij open uiteinden en geprononceerde schouders. De druif is relatief resistent tegen ziekten, maar heeft wel te lijden onder langdurige droogte.

De druif vormt de hoeksteen van een van de recente DOC-titels van Calabrië, Terre di Cosenza, en zijn rode wijnen – zowel droge als zoete, “passito”-stijlen. De standaard rosso die onder deze titel wordt geproduceerd moet ten minste 60 procent Magliocco Canino druiven bevatten – de rest wordt gevormd door andere donkere rassen die in Calabrië mogen worden gebruikt.

De rol van het ras in de subzones van de DOC varieert, maar de wijnen van Terre di Cosenza Colline del Crati, Esaro en Donnici hebben allemaal een prominente plaats in het ras (minimaal 60 tot 70 procent). Samen met de Gaglioppo (zij het in wisselende verhoudingen) komt het ras ook voor in de subzones San Vito di Luzzi en Pollino Greco Nero.

Een soortgelijke situatie doet zich voor in de subzone Verbicaro, waar Magliocco Canino en/of Greco Nero tussen 60 en 80 procent van elke Verbicaro Rosso uitmaken.

Verder naar het zuidwesten, in Scavigna aan de Tyrreense kust (waar de Aglianico de dominante rode wijndruif is), mag tot 20 procent Magliocco worden gebruikt om de krachtige tannines van de Aglianico te verzachten. Magliocco speelt ook een kleine rol in de wijnen van Lamezia, naast Greco Nero en de “Nerello”-druiven van Sicilië – Nerello Cappuccio en Nerello Mascalese.