AAA… Cesarina cercasi

Al eens gehoord gehoord van de Cesarine, het oudste netwerk van thuiskoks in Italië?

Ooit duidde deze naam op de huisvrouwen van Romagna, nu zijn het honderden koks en kokkinnen uit passie en niet van beroep, die authentieke Italiaanse recepten op tafel brengen.

Sinds 2004 vormen ze de Home Food Le Cesarine Association naar een briljant idee van de antropologe Egeria Di Nallo en in 2019 werden de thuiskoks Cesarine een Slow Food Community die duizenden reizigers van de hele wereld een gezellige Italiaanse eetervaring op suggestieve locaties biedt.

Lunch, dinner, kooklessen, wijnproeverijen, aperitieven, bezoeken aan lokale producenten, de Cesarine maken je overal wegwijs in de traditionele Italiaanse keuken.

Ze doen denken aan de Italiaanse mamma, de tantes en grootmoeders druk bezig met het maken van verse tortellini, crostate, polenta of pizza, aan menu’s van vroeger geschreven op papiertjes die ergens in een lade liggen, aan vergeelde kookboekjes  die wachten om hun recepten prijs te geven.

En daar komen ze, de Cesarine, ze herontdekken en delen hun herinneringen van moeders keuken  en openen de deuren van hun huizen in één groot, gevarieerd restaurant dat zijn tafels in heel Italië heeft gezet.

Met hen maak je een smakelijke en gezellige reis van noord naar zuid, van de Alpen naar Venetië, langs Toscane, Umbrië, Rome, Napels tot in het zuiderse Sicilië. Het wordt een groot gastronomisch volksverhaal met mensen en gerechten, een andere manier om het eten en de wijn van het Belpaese  te ontdekken samen met deze ambassadrices van de Italiaanse keuken.

Je komt op bezoek thuis bij de mensen, in de familie, en je eet het echte originele Made in Italy.

Mara van Forlì  nodigt je uit op een diner met de croutons van haar grootmoeder, ravioli met seizoenskruiden en gebakken kippenboutjes waaraan ook Alessandro Gassman en Michele Placido niet onverschillig zijn gebleven.

Elena van Modena laat je zien hoe de kostbare aceto balsamico wordt gemaakt in haar eigen ‘acetaia’, de azijnkelder van de familie.

Barbara Van Montepulciano kookt thuis voor haar gasten de klassieke pici all’aglione, een Toscaanse pasta met een ruime portie look, geserveerd met een goed glas Barolo of Chianti en een extra dosis gezelligheid.

Bij Emanuela in Napels geniet je op het terras van een mooi uitzicht op de Vesuvius en de baai van Napels en in de keuken van een pasta-omelet met de overgebleven pasta van de vorige dag gevuld met gerookte provolakaas en ham of je doet je tegoed aan het familierecept, pasta met bonen en mosselen, om te besluiten met de typische Napolitaanse sfogliatelle van de vertrouwde bakker in de buurt.

Dacht je dat Milaan alleen bekend staat voor haar prachtige gotische dom, de grootste rooms-katholieke kerk van Italië, of als exclusieve hoofdstad van de Italiaanse mode? Cesarina Roberta doet je meteen van gedacht veranderen. In een exclusief penthouse dicht bij het historisch centrum verrast ze je met de Lombardische culinaire traditie, waarbij haar polenta con la cassoeula (een stoofpotje met kool, varkenspoot en ribbetjes) een absolute treffer is.

De Cesarine houden niet alleen van koken met grootmoeders recepten, van lekker eten en traditionele gerechten, ze hebben er plezier in hun gasten te ontvangen en het gezellig te maken.

Je gaat niet op restaurant, je komt aan huis en schuift mee aan tafel. Je krijgt lekkere, typische maar ook minder gekende, regionale en lokale gerechten voorgeschoteld terwijl de gastvrouw je begeleidt met historische en culinaire weetjes die van ver komen.

Dikwijls heerst er een gezelligheid die verder gaat dan lekker eten, je wordt vriend aan huis en af en toe ga je terug naar “jouw”  Cesarina om te genieten van nieuwe familierecepten.

Ben je een nieuwsgierige reiziger die klaar staat voor een boeiende eetervaring?

Zet Le Cesarine op je agenda, stippel een reisroute uit van geuren, smaken en gebruiken en schrijf mee een plot van duizenden verhalen en recepten uit de Italiaanse kookcultuur.

Kijk alvast eens naar het tv-programma “L’Italia a morsi” met de foodblogger Chiara Maci en snuffel rond op de website www.cesarine.it. Je koffers zullen snel gepakt zijn.

Over D.J. Bruggeman 115 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten