Schatten van Abruzzo (6): Scanno, met een lago in de vorm van een hart

Het fotogenieke Scanno. ©Wikicommons, Francesca Piersanti

Het is het meest fotogenieke en gefotografeerde dorpje van Abruzzo, en misschien zelfs van heel Italië. Scanno, gelegen tussen de schitterende bergen en langs twee meren, betovert je en laat je nooit meer los. Alleen al de weg ernaartoe lijkt als het ware een sprookje. De pittoreske uitzichten zijn het authentieke Abruzzo zoals je het gewend bent. Maar de kers op de taart is pas Lago di Scanno, dat de vorm heeft van een hart.

Een prachtig middeleeuws dorp, maar dan nog duizend keer karakteristieker en pittoresker. Scanno is gevuld met een authentiek en historisch stadscentrum, typische huizen en paleizen, kleine schattige straatjes en wonderbaarlijke natuur.

Eén van de meest populaire en gekende plekjes in de natuur van Scanno is Lago di Scanno, een meer dat de vorm heeft van een hart. Enorm romantisch, maar ook spectaculair voor mensen die houden van pittige wandelingen door de uitdagende paden.

De prachtige wateren van Scanno. ©Wikicommons, Guido Castelli

Het meer en het landschap kent een geschiedenis van maar liefst 3.000 jaar. Maar volgens de lokale legende ontstond het meer al tijdens een oorlog tussen de Romeinse soldaten en Battifolio, een lokale koning. Battifolio, gekrenkt door zijn nederlaag, zou een spreuk uitgesproken hebben die het slagveld veranderde in het hartvormige meer om zo de vijanden op afstand te houden. Nu is het een unieke setting in de streek en het blauwe water omringd door de groene natuur verovert de harten van zo goed als elke bezoekende toerist.

Valle del Sagittario

Naast Lago di Scanno, dat trouwens ook deel uitmaakt van het Monte Genziana Reservaat en de populairste toeristische stop is rondom de Valle del Sagittario, de botanische tuin in Anversa degli Abruzzi, is ook Eremo di San Domenica het bezoeken waard.

Op weg naar Scanno kom je eerst langs Gole del Sagittario, waarna je bij Lago di San Domenico belandt. Daarbinnen kan je dus Eremo di San Domenica vinden, een grot die uitgegraven is en waarin San Domenico volgens de legende in het jaar 1.000 verbleef. Vervolgens kan je in de buurt ook een typisch middeleeuwse brug bewonderen. Als je die oversteekt, kom je bij de Hermitage van Sant’Egidio, een klein kerkje waar ook heel wat toeristen een stop maken.

Voor liefhebbers van kerken, of religie en spiritualiteit in algemeen, is Scanno de perfecte reisbestemming. De kerk Santa Maria dell’Annunziata, ook wel gekend als Madonna del Lago, is erg populair bij pelgrims en gelovigen. Het is daarnaast de thuisbasis van heel wat lokale schilders.

Liefhebbers van mysteries vinden er ook hun gading. Volgens duikers van Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia is er in het noordelijke deel van het meer activiteit van het magnetische veld gemeten, die aanleiding zou hebben gegeven tot het ontstaan van de fascinerende legendes en verhalen.

Paradijs

Voor natuurliefhebbers lijkt er dus bijna geen betere plaats om te vertoeven dan Scanno. Wandelaars wanen zich er in een paradijs, maar ook voor kano- en roeiboottochten en watersporten in het algemeen, is Scanno en Lago di Scanno de perfecte plaats. Er is niets beters dan genieten van een boottocht in zo’n memorabele omgeving.

Verder zullen ook vogels en vogelliefhebbers zich er niet vervelen. Tijdens de warme zomermaanden is het daarnaast fijn om een duik te nemen in het water, al kan het er dan wel erg druk zijn. De bomen langs de oevers – populieren, wilgen en lindebomen – bieden de nodige extra verkoeling. Er zijn ook heel wat wilde dieren te spotten, zoals wilde eenden, uilen, haviken en zelfs wolven en beren.

Fotografen en kunstenaars

Maar Scanno is niet alleen de ideale thuisbasis voor natuurliefhebbers, ook fotografen en kunstenaars in het algemeen voelen zich er thuis. De bekende Franse fotograaf Henri Cartier Bresson verbleef een hele tijd in Scanno in de jaren ’50. Scanno staat in heel Italië bekend om haar traditionele klederdracht en kostuum die al sinds de 18de eeuw worden gedragen.

Nabij de kerktoren van Santa Maria delle Valle staat ook een standbeeld van een vrouw in zo’n traditionele kleding. Bresson maakte van die kostuums destijds heel wat iconische foto’s. Andere fotografen en kunstenaars zouden jaren later – en nu nog steeds – hetzelfde doen. Zo ook de bekende Nederlandse grafische kunstenaar M.C. Escher. Hij reisde per ezel over de smalle paden om er zich te laten inspireren. Hij maakte zo zijn werk Castrovalva, vernoemd naar het gelijknamige dorp.

Rijke en authentieke smaken

De culinaire tradities met rijke en authentieke smaken zijn er ook onmiskenbaar in Scanno, denk maar aan geitenkaas, gegrild vlees, vis uit het meer en dolci als biscotti secchi, ferratelle, mostaccioli en pan dell’orso. Enkele bekende kazen zijn uiteraard de pecorino classico, ricotta en gregoriano. De lokale keuken van Scanno wordt gekenmerkt door oude recepten en ingrediënten uit de bergen. Maar ook cazzillitti di Scanno en sagne zijn gekend.

Verder zijn ook in Scanno de bekende gerechten uit heel Abruzzo te vinden, zoals pasta alla chitarra en arrosticini, en uiteraard de overheerlijke wijnen. Er is niets beter dan genieten van een glas wijn uit Abruzzo, met lekkere pasta of arrosticini, terwijl je net de wandeling van je leven gemaakt hebt in Scanno.

 

Recept pan dell’orso (6 porties)

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 150 gram amandelen
  • 90 gram speltmeel
  • 90 gram aardappelzetmeel
  • 160 milliliter extra vergine olijfolie of gesmolten boter
  • 140 gram bruine suiker
  • 50 gram acacia- of multibloemhoning
  • 20 gram bittere amandelpitten
  • 1 sinaasappel
  • 1 zakje gist
  • 1 snufje zout
  • 150 gram pure chocolade
  • 40 gram boter

 

Hak de amandelen fijn, inclusief de pitten, met een lepel bloem. Klop de eierdooiers los met de suiker. Voeg de amandelen, bloem, zetmeel, gist, olie (of gesmolten boter) toe. Rasp de sinaasappel en voeg die ook toe, samen met wat honing. Klopt het eiwit met een snufje zout stijf en giet het mengsel eroverheen. Zorg ervoor dat de lucht er niet uitloopt. Bestrijk de cakevorm met boter en bloem en bak het geheel een uur op 180 graden. Maak de volgende dag het glazuur. Smelt de pure chocolade au bain-marie en voeg de boter toe. Roer tot deze volledig is gesmolten. Bedek de taart met het chocoladeglazuur.

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten