Italiaanse druivenrassen 1: Negroamaro

Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.

 

Negroamaro is een rode wijndruif die oorspronkelijk uit Zuid-Italië komt. Hij wordt bijna uitsluitend verbouwd in Puglia en met name in Salento.. De druif kan wijnen voortbrengen met een zeer donkere kleur. Het deelt met de primitivodruif de heel rijpe smaak, maar heeft in tegenstelling tot deze laatste een uitgesproken bittere toets. Vandaar ook de benaming van de druif: negro (zwart) en amaro (bitter).

Wijnen gemaakt van Negroamaro hebben de neiging zeer rustiek van karakter te zijn. Ze proeven naar rijp, zwoel zwart fruit met lichtbittere en kruidige toetsen. Ze zijn doorgaans minder goed bestand tegen veroudering. Zelfs de topwijnen kan je maximaal zo’n 10 jaar bewaren. De druif produceert enkele van de beste rode wijnen van Puglia, vooral wanneer hij wordt gemengd met de sterk geurende Malvasia Nera, zoals in het geval van Salice Salentino.

De Negro Amaro-druif is heel populair in het zuidelijk gelegen Salento. Vandaag de dag is zowat 30.000 hectare in Puglia aangeplant met deze druif. Hij neemt dus, zelfs na de massale rooiingspolitiek van de jaren 80 en 90, nog altijd een kwart in van de totale wijngaard van deze regio.

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten