
Vers van de pers verscheen recent het eerste boek van Pasquale Carfora. Of hij initieel auteursambities had, is niet zo evident. Drie jaar geleden opende hij immers het Italiaanse restaurant Aroma in het bekende pand van het voormalige driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen, Nederland. Pasquale zelf is afkomstig uit Lazio, zijn vrouw Elisa is dan weer een rasechte Nederlandse. Hij startte dit restaurant niet vanuit het niets in 2021. Daarvoor deed hij immers ervaring op in de keukens van La Pergola in Rome en het Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam.
Pasquale beschouwt Italië op culinair vlak als een lappendeken van lokale specialiteiten, ingrediënten en recepten. Soms reiken deze niet verder dan de grenzen van de regio. Zijn filosofie is om met respect voor de herkomst en achtergrond van de ingrediënten, klassieke Italiaanse smaken en tradities te transformeren tot iets nieuws en persoonlijks. Hij schuwt bovendien niet om voor het restaurant in Vaassen ook lokale Nederlandse producten toe te voegen.
Het boek “Aroma” dat Pasquale nu uitbrengt, en dat de naam van zijn restaurant draagt, is een mix van eigen recepten, die vermengd worden met verhalen. De ondertitel van het boek is “van traditie naar fine dining”: de auteur maakt duidelijk wat culinaire traditie voor hem betekent. Voor Pasquale bestaan deze tradities om creatief mee aan de slag te gaan, ze als het ware opnieuw uit te vinden. Achter ieder gerecht gaat meer schuil dan simpelweg een eenvoudig recept.
Indeling naar herkomst
“Aroma” rangschikt de verhalen en recepten naar hun herkomst: zee, meer, bos en land. Telkens zoekt Pasquale naar de oorsprong, het gebied waar de recepten zijn bedacht. Zoals al eerder aangegeven, gaat het niet louter om een receptenboek – al is dat wel de hoofdmoot. We leren doorheen het boek allerlei over de diversiteit van de regionale keukens. De auteur probeert waar mogelijk zijn verhalen een persoonlijke touch te geven door te verweven met verhalen uit zijn eigen verleden of die van zijn familie.
Wat de recepten en daardoor ook het boek van Pasquale Carfora apart maakt, is dat zijn recepten een pak verfijnder zijn dan wat de gemiddelde bezoeker uit de lage landen als ‘de Italiaanse keuken’ beschouwt. Geen rechttoe-rechtaan pizza- of pastagerechten, maar liefst 52 gastronomische hoogstandjes met verfijnde ingrediënten. Twaalf daarvan zijn signatuurgerechten, en daardoor ook uitdagender.
Dat is dan ook meteen een puntje van kritiek. Voor de lezer die dit boek zou in huis halen als echt kookboek, zou ik aanraden dit alleen te doen als je zelf behoorlijk wat ervaring, passie én tijd voor koken hebt. Wie het boek beschouwt als een mooie toevoeging aan zijn collectie, met veel authenticiteit, is “Aroma” een aanrader.
Pasquale Carfora Aroma – van traditie naar fine dining
ISBN: 978-94-93259-66-9
Prijs: € 32,50
Hardcover: 176 pagina’s
Maak kans op jouw exemplaar van Aroma!
Heb je een amicopas van Taste Italy? Maak dan kans om een exemplaar van het boek “Aroma” te winnen!
Beantwoord de volgende vraag: hoewel de stad Turijn claimt voor het eerst het dessert tiramisu te hebben uitgevonden, organiseert een andere Italiaanse stad de Tiramisu World Cup – jawel, dat bestaat écht! Welke is dat?
a) Genua
b) Bari
c) Treviso
Stuur je antwoord naar info@taste-italy.be en vermeld in de email of in het onderwerp ervan jouw amicopas nummer. Eén gelukkige winnaar wordt getrokken. Let op, alleen houders van de amicopas kunnen aan deze wedstrijd deelnemen.