Stel je voor. Je gaat naar een huis kijken, het is heel mooi en ruim. Het heeft alle comfort dat je zocht, maar één ding ontbreekt: je kunt de zee niet zien.
Hier zijn er voor 99,99% van de mensen twee scenario’s: het huis toch nemen ondanks het feit dat ze de zee niet zien of een ander huis zoeken. We gaan het hebben over de 0,01% die ontbreekt, die in dit geval Annunzio Lagomarsini heet, en die om de zee te kunnen zien een andere oplossing heeft gevonden: het huis optrekken.
Het idee om zelf een vliegend huis te bouwen
Wanneer wij aan een vliegend huis denken, gaan onze gedachten automatisch heel ver weg, naar jonge Amerikaanse genieën die de etappes van de toekomst markeren. Maar voor deze keer, hoef je niet zo ver te gaan.
We zijn in La Spezia en het genie is Annunzio Lagomarsini, een gepensioneerde bouwvakker die er door ingenieurskunst en ingenieuze ideeën in geslaagd is zijn droom te verwezenlijken.
“Ik bleef bouwen tot ik de zee in zicht kreeg. Op dat moment ben ik gestopt.”
Het duurde 7 jaar om het vliegende huis te bouwen, van 1987 tot 1994. Een korte tijd als je bedenkt dat de heer Lagomarsini het huis helemaal alleen en met een ernstige handicap aan zijn handen heeft gemaakt.
Juist door het ongeluk aan zijn handen moest hij op maat gemaakte gereedschappen en werkinstrumenten maken.
Het lijkt onmogelijk maar het huis heeft geen papieren project, de schepper heeft er altijd de voorkeur aan gegeven zijn ideeën te zien door ze te bouwen, zonder ontwerpfase.
De structuur van het vliegende huis
Het vliegende huis is een kleine villa van 110 m² op twee verdiepingen, inclusief twee grote terrassen. De materialen die voor de bouw zijn gebruikt, zijn voor het grootste deel gerecupereerd van elders.
Liggers, zuigers, compressoren en bouten zijn afkomstig uit oude industrieën. Er zijn maar weinig stukken van het huis echt op maat gemaakt.
Het huis heeft, zoals je kunt zien, niet de klassieke funderingen, maar rust op een metalen schaarstructuur zonder centrale spil, van 4,20 meter hoog. In totaal is het huis, op het moment van zijn maximale ophanging, maar liefst 13,50 meter hoog.
Een huis optillen is niet gemakkelijk: deze ijzeren constructie moet telkens 105.000 kilo hijsen, maar het lijkt erop dat de uitvinder de juiste manier heeft gevonden om kantelen te voorkomen.
Het geheim van het huis
Dit toch al buitengewone huis heeft een geheim: het draait om steeds de zon binnen te laten! Zoals Annunzio Lagomarsini in een interview zei: “Waarom moet ik de zon volgen en het huis het niet laten doen?”. Het huis kan dus 360˚ ronddraaien en doet er 45 minuten over om een volledige cirkel te maken.
“Waarom moet ik de zon volgen en het huis het niet laten doen?”
Het huis kan stijgen en dalen, over rails lopen en zelfs bochten maken en al deze bewegingen worden bestuurd door één enkel elektrisch controlepaneel.
Waarom een huis maken dat beweegt? Om het zonlicht te na te jagen, zodat het altijd het huis binnenkomt.
Het vliegende huis vandaag
Thans verkeert het vliegende huis in een staat van rust, de tandwielen werken niet meer en, gezien het overlijden van de maker en het ontbreken van een uitgewerkt projectplan, is het niet mogelijk er octrooi op aan te vragen. Toch blijft dit gebouw de getuigenis van een uniek idee, verwezenlijkt door een al even uniek personage dat zijn grootste droom eigenhandig verwezenlijkte.
Met oprechte dank aan auteur Arianna Bottini en aan de redactie van Milano Città Stato voor de bereidwillige medewerking. Foto’s: lacasavolante-lagomarsini.com en @forgotten_architecture.