“Imboscatevi”, loop het bos in, verdwaal zorgeloos en ontdek unieke scenario’s en oude legendes.
“Ik zou de verdwijning van alle kathedralen ter wereld kunnen overleven, maar ik zou nooit de verdwijning van het bos kunnen overleven dat ik elke ochtend vanuit mijn raam zie”: zo dacht Ermanno Olmi, die aan de rand van het bos woonde, in het verhaal “Il segreto del bosco vecchio” van Dino Buzzati.
Goed nieuws voor de boomvrienden, want sinds de jaren 1950 neemt de oppervlakte van de Italiaanse bossen ieder jaar toe. Er zijn prachtige bossen in bijna alle regio’s van Italië, en sommige behoren zelfs tot de oudste van Europa.
Zo het oeroud beukenbos van Val Cervara in het Nationaal Park van Abruzzo, dat door de Unesco werd erkend als erfgoed van de mensheid. Dit bos van 20 hectare met haar enorme met mos bedekte boomstammen trekt wandelaars uit de hele wereld aan die met zin voor avontuur herten, reeën, wolven, wilde zwijnen en zelfs de Marsicaanse bruine beer kunnen ontmoeten.
Wil je het oudste bos van Europa kennen? Ga naar de Toscaanse Apennijnen en ontdek het Nationaal Park van de Foreste Casentinesi. Je loopt hier in de voetsporen van de H.Romualdus die in 1012 in deze bossen het leven schonk aan de Orde van de monniken van Camaldoli, eeuwenlang de bewaarders en beheerders van dit erfgoed. Het kostbare hout van deze bossen wordt al sinds de middeleeuwen geëxploiteerd, toen het werd gebruikt voor de steigers van monumentale werken zoals de koepel van Brunelleschi van de Dom van Firenze. en het was met deze enorme dennenbomen dat ook de masten van de vloten van de Italiaanse marine van Pisa en Livorno werden gebouwd.
Wil je hier een spiritueel contact met het bos beleven? Volg dan het Pad van de heilige wouden dat je in zeven fasen begeleidt in de magische stilte van de natuur.
Niet alleen de gemoedsrust maar ook de muziek van de natuur ontdek je in het Bos van Tarvisio, in de Alpen van Friuli, aan de grens met Oostenrijk en Slovenië.
Een heel orkest van getjilp en stromend water verwelkomt je terwijl je wandelt langs de smaragdgroene meren van Fusine waarin de bergen zich weerspiegelen. Het is dan ook geen verrassing dat het kostbaar hout van de sparren van dit bos wordt gebruikt voor de bouw van violen en andere muziekinstrumenten.
Als je tussen eind juni en half juli in het bos van Tarvisio wandelt, heb je ook kans de Wulfenia carinthiaca te zien, een zeldzame paarse bloem die alleen hier en in Tibet op de Himalaya bloeit. Deze buitengewone plant werd in 1779 ontdekt door baron Franz Xaver von Wulfen maar dateert uit niet minder dan de voorlaatste ijstijd. Plukken is natuurlijk strikt verboden maar foto’s kun je in alle rust en schoonheid nemen.
Doe je nog tegoed aan een ongerepte natuur in de Karnische Vooralpen van de regio Venetië. In het Bos van Cansiglio ontdek je de lente met gentianen en krokussen tussen beukenbomen, monumentaal als Griekse zuilen. Waag je met een camera in zinkgaten en suggestieve kloven en neem de ‘Bus della Genziana’ in de karstgrotten van het geologisch reservaat voordat je in de schemering reeën, herten of zelfs lynxen ontwaart.
We blijven in dezelfde regio, maar we zijn nu in de Dolomieten, in het Somadida bos met zijn sparren, lariksen en beuken, herten, vossen en roofvogels. Na een tocht te voet, te paard of met de fiets kun je terecht in de bibliotheek van het bos, waar je wordt ondergedompeld in de mythes en legendes van het leven in het bos met de ‘The Call of the Wild’ van Jack London, ‘Il Segreto del Bosco vecchio ‘van Buzzati en de ‘Heer van de Ringen’ van Tolkien.
“Veel van deze bomen waren mijn vrienden, wezens van wie ik wist of ze walnoot of eikel waren …” zei Fangom in de ‘Heer van de Ringen’ vanuit het grote woud van de Midden-aarde terwijl hij de eenhoorns op afstand hield.
Misschien word je na deze imboscata in de Italiaanse bossen zelf ook wel een boomfluisteraar temidden van arenden, uilen, herten en wolven ?