Fonteinen in Rome (1): de ‘nasoni’

 

De Neuzen

Juni, we gaan naar de zomer en het wordt warmer en warmer in Rome. Gelukkig zorgen de “Neuzen” op de pleinen en in de straten van de stad voor dat welkom slokje fris water.

Het water stroomt al bijna 150 jaar uit deze karakteristieke gietijzeren cilinders en ook de toeristen kijken nu uit naar wat de Romeinen hun  “nasoni “ noemen.

Als je dorst hebt kun  je natuurlijk in de bar met een cappuccino of een espresso een glas kraanwater vragen, maar in het historisch centrum het water van de burgemeester drinken dat uit een van de meer dan 200 grote Romeinse neuzen spuit is een heel andere ervaring.

 

Het water van de burgemeester

De 120cm hoge gietijzeren fonteintjes met hun gewicht van 100kg en hun bruisende monden staan er al sinds het verre 1874. De burgemeester liet ze toen installeren niet alleen om in heel de stad gratis drinkwater te leveren, maar ook om de druk van  het Romeins waterwerk  te verlichten.

De originele draakmonden werden met de jaren vervangen door een enkele gladde gebogen buis, vandaar de bijnaam ‘grote neus’. Enkele draakfonteintjes van vroeger vind je nog hier en daar in het centrum, op de piazza della Rotonda of in Via San Teodoro, waar je ook een mooi uitzicht hebt op het Forum Romanum.

Naast de gietijzeren neuzen heb je ook enkele fonteintjes ‘van de keizerlijke wolvin’  in travertijn, waar het water uit de kop van een koperen wolvin stroomt. Ze werden geïnstalleerd in de jaren 1920 en je vindt ze vooral in de parken van de stad.

 

Rome, Regina Aquarum

De stad heeft van oudsher een nauwe band met water. Denk maar aan de grote thermale baden en de aquaducten uit de Romeinse oudheid. Daarbij heb je vandaag de nasoni en ook nog eens zo’n 100 fonteinen waarmee Rome de stad met de meeste openbare fonteinen ter wereld is.

 

Gebruiksaanwijzing

Drink gerust het frisse water van de nasoni want het is hetzelfde water dat de Italiaanse watermaatschappij al meer dan 100 jaar in alle woningen van de stad distribueert.

Het mondstuk van de fonteintjes heeft een klein gaatje aan de bovenkant. Sluit met een vinger de onderste tuit af waaruit het water stroomt en drink van de hoge straal die  dan uit het gaatje spuit. Alleen opletten dat je niet nat wordt gespoten tijdens je culturele verfrissing.

 

De neuzen vertellen

De historische fonteintjes zijn een symbool van de stad Rome  geworden en populaire stars in talrijke films.

Zo dwaalt een nerveuze Nanni Moretti in zijn film Caos calmo door een nachtelijk Rome en vindt rust en verfrissing bij een nasone in de buurt van San Saba.

Eenzelfde scene speelt zich af in Accattone van Pasolini in de volkse Via del Pigneto,

De neuzen leiden je door het leven van de stad, dat je als bezoeker misschien niet  spontaan aanvoelt.

In de film Ladri di biciclette van Vittorio De Sica zie je een vrouw die naar de populaire fontein gaat om er kleren te wassen. Niet overal maar hier en daar kun je ook nu een dakloze zien die aan de nasone een t-shirt wast of zijn tanden poetst.

In een context van marginalisering zie je in de tragikomische  film van Ettore Scola, “Brutti, sporchi e cattivi” een arm zwanger meisje dat voor een grote nasone staat terwijl op de achtergrond de majestueuze koepel van Sint-Pieter oprijst.

De lijst van films is lang en sinds de eerste beroemde nasone in de film “Campo de’ fiori” waarrond de sentimentele perikelen van Anna Magnani en Aldo Fabrizi draaien, blijven de neuzen de populaire anekdotes van Rome vertellen.

 

Water wordt smart

Selecteer met de  app Waidy WOW de stad Rome en je vindt de lokatie van de traditionele fonteintjes in je omgeving.

Intussen zijn de historische Romeinse neuzen ook geëvolueerd en op de site gruppo.acea.it zie je de moderne waterhuisjes van de stad. Het zijn hoogtechnologische fonteinen die je gratis plat en bruisend drinkwater geven, waar je tablets en smartphones kunt opladen en info over het openbaar vervoer kunt raadplegen.

 

zoek naar drinkwater met

app Waidy WOW

gruppo.acea.it

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

 

 

Over D.J. Bruggeman 153 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".