
Op Valentijnsdag 2025 nam de wereld afscheid van Francesco Rivella. Klinkt niet bekend? Als ik je zeg dat er een redelijke kans bestaat dat zijn uitvinding op jouw ontbijttafel staat, gaat je misschien een lichtje branden. Rivella was immers chemicus bij het bedrijf Ferrero, en daarmee de magiër die het recept voor Nutella uit zijn hoed toverde. Dankzij hem werd het bedrijf uit het Piemontese Alba een wereldmerk en multinational.
Rivella trad in 1952, op 25-jarige leeftijd, in dienst bij het zoetwarenbedrijf Alba. Hij had toen net een diploma in bromatologische chemie behaald. Zijn specialisme was de studie van grondstoffen voor het creëren van innovatieve producten. Bij Ferrero maakte hij deel uit van wat de “Chemiekamer” van het bedrijf werd genoemd. Daar deed hij precies waarvoor hij had gestudeerd: zijn kennis gebruiken om innovatieve dingen te creëren.
Rivella vergezelde in de jaren vijftig regelmatig directeur Ferrero op reizen naar het buitenland. Geen snoep- maar werkreizen, waarbij ze chocolaatjes, repen en snacks kochten met als doel ze te analyseren. Niet zozeer om ze te kopiëren. Nee, Rivella wilde ze verbeteren. Zo kwamen iconische producten tot stand zoals de Mon Chéri-pralines, KinderChocolade en dé topper uit het gamma: Nutella chocopasta.
Hij was ook de man die aan het hoofd stond van de technologische laboratoria van de groep, die gevestigd waren in verschillende landen over de hele wereld. Van 1973 tot 1993 was hij adjunct-directeur van het basisonderzoek van de groep. Rivella stond aan het hoofd van alle chemische en technologische laboratoria die het bedrijf had, niet alleen in Italië maar ook in het buitenland.
Als weduwnaar was hij vader van vier kinderen (Paolo, Sandro, Enrico en Chiara) en ook grootvader. Hij woonde in Nutella City, Alba. Tot zijn vele rollen behoren die van voorzitter van de Orde van Chemici. Hij was ook voorzitter van de Proloco van Barbaresco, zijn geboorteplaats.
Francesco Rivella was 97 jaar oud en overleed op vrijdag 14 februari, uitgerekend op de tiende sterfdag van Michele Ferrero, de mede-uitvinder van Nutella. Rivella en Ferrero deelden een groot deel van hun professionele carrière: de eerste als chemicus, de laatste als manager. Rivella was ruim 40 jaar lang een trouwe medewerker van Ferrero. Zonder hem geen vertaling van ingenieuze ideeën naar smakelijke producten.