In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.
Basilico di Prà
Genova, con il suo quartiere Pra’, è conosciuta in tutto il mondo come la patria del pesto. Questo fantastico condimento utilizzato in paste e risotti, quiche e frittate, è ottenuto da una pianta semplice ma pregiata: il basilico. Le sue foglie, rinomate per la loro qualità sono caratterizzate da un colore verde tenue e una forma ovale e convessa. Considerata sacra dagli antichi egizi, lo sono altrettanto per i liguri che la mettono alla base della loro cultura gastronomica.
Grazie al clima particolarmente mite dovuto alla presenza sia del mare che delle montagne, il basilico genovese rappresenta un’eccellenza italiana che esprime il meglio dei profumi e del benessere tipici della dieta mediterranea.
Il potassio, il calcio e il magnesio contenuti nelle verdi foglie del basilico aiutano lo sviluppo muscolare. Le preziose vitamine aiutano invece a mantenere in salute le cellule, a ripulire l’organismo e a proteggere dalle infezioni.
Basilicum van Pra
Genua, met zijn Pra’ wijk, is wereldwijd bekend als de bakermat van pesto. Deze fantastische smaakmaker, die wordt gebruikt in pasta’s en risotto’s, quiches en omeletten, wordt gemaakt van een eenvoudige maar gewaardeerde plant: basilicum. De bladeren, die bekend staan om hun kwaliteit, worden gekenmerkt door een zachtgroene kleur en een ovale, convexe vorm. Door de oude Egyptenaren als heilig beschouwd, zijn ze even heilig voor de Liguriërs, die ze aan de basis van hun gastronomische cultuur plaatsen.
Dankzij het bijzonder milde klimaat dat te danken is aan de aanwezigheid van zowel de zee als de bergen, is het Genuese basilicum een Italiaanse uitmuntendheid die het beste van de typische aroma’s en het welzijn van het mediterrane dieet tot uiting brengt.
Kalium, calcium en magnesium helpen met spierontwikkeling. Bovendien helpen vitaminen om de cellen te versterken, het lichaam op te ruimen en tegen infecties te beschermen.
Dus wacht niet, geniet van basilicum!