Wie vroeger met zijn geloofsovertuiging wat afweek van de officiële leer van de Kerk was zijn leven niet zeker. Berucht is de Inquisitie, door de Kerk al rond 1200 bedacht als repressie-instrument tegen ketterse bewegingen. De moordpartijen op katharen en waldenzen zijn legendarisch. Een apart verhaal vormt de Spaanse Inquisitie, die later werd ingesteld door de Spaanse vorsten.
Midden in Palermo staat Palazzo Chiaramonte, rond 1300 gebouwd door de gelijknamige familie, een van de machtigste adellijke clans op Sicilië. Toen deze familie een eeuw later in ongenade viel kwam het paleis in handen van de Aragonese overheersers.
Van 1600 tot 1782 was in het paleis het tribunaal van de Inquisitie gevestigd en werden ruimtes in het gebouw gebruikt als gevangeniscel: de Carceri dei Penitenziati, of Carceri dei Gesuiti. Het bijzondere van deze kerkers is, dat de wanden volbehangen zijn met teksten en tekeningen van de toenmalige gevangenen.
Tijdens de restauratie van het palazzo in de tweede helft van de 20e eeuw kwamen deze graffiti onder het stucwerk tevoorschijn en werden ze in ere hersteld, als lugubere getuigen van donkere pagina’s uit een verleden dat niet eens zo ver achter ons ligt.
Gelukkig herbergt het in het palazzo gevestigde museum ook een wat vrolijker tafereel: de prachtige impressie van Renato Guttoso van de Vucciria, een van Palermo’s beroemde markten.