In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.
Lampascione
Il lampascione, detto anche lampagione è una pianta della macchia mediterranea, avente un posto d’eccezione nella tradizione culinaria di Puglia e Basilicata. Dopo aver ripulito i bulbi da terra e radici e averli tenuti in acqua per eliminare il liquido amaro, i lampascioni possono essere cotti in padella, stufati e bolliti. È usanza inoltre condirli con olio e aceto. Sono perfetti per preparare frittate, zuppe, arrosti o come accompagnamento di salumi e formaggi.
I lampascioni non sono solo buoni ma hanno delle proprietà nutritive straordinarie: i loro bulbi sono ricchi di acqua, sali minerali, fibre solubili e flavonoidi. Hanno proprietà lassative, riducono il rischio di cardiopatie, abbassano la pressione sanguigna e stimolano l’appetito e le funzioni digestive. Anche gli antichi Romani avevano scoperto la bontà dei lampascioni: erano infatti soliti servire il lampascione nei pranzi nuziali come cibo augurale per i suoi poteri afrodisiaci.
Lampascione
De lampascione, ook lampagione genoemd, is een plant van het mediterrane maquis, die een uitzonderlijke plaats inneemt in de culinaire traditie van Apulië en Basilicata. Nadat de bollen van aarde en wortels zijn ontdaan en in water zijn bewaard om het bittere vocht te verwijderen, kunnen lampascioni worden gebakken, gestoofd en gekookt. Het is ook gebruikelijk om ze op smaak te brengen met olie en azijn. Ze zijn perfect voor het maken van omeletten, soepen, gebraad of als bijgerecht bij charcuterie en kazen.
Lampascioni zijn niet alleen lekker, maar hebben ook buitengewone voedingseigenschappen: hun bollen zijn rijk aan water, minerale zouten, oplosbare vezels en flavonoïden. Ze hebben laxerende eigenschappen, verminderen het risico op hartaandoeningen, verlagen de bloeddruk en stimuleren de eetlust en de spijsvertering. Zelfs de oude Romeinen hadden het goede van lampascioni ontdekt: zij dienden lampascione op bij bruiloftsfeesten als gunstig voedsel vanwege zijn afrodiserende krachten.