“Ah Rufina, Rufinella, l’Italia, zon, wijn, ik zou zo vertrekken” werpt John glimlachend een balletje op.
“Een paar jaar geleden ben ik met mijn verloofde, ex-verloofde beter gezegd, een paar dagen in La Rufinella geweest, super de luxe, sfeervolle kamers en delicieuze gerechten. Is dat ook een van de villa’s van Donna Rufina?”
“Nee, nee, je hebt het over het hotel, vroeger de antieke Villa Tuscolana van de familie Rufini, maar in Frascati noemen we haar La Rufinella.
Eh ja, de Tartelette van Cupido, op het Menu van de verliefden in Villa Tuscolana.” gaat Augusto dromerig verder.”
uit “De wijn van Clemens”
Je mag ze niet missen, de Ville Tuscolane, de majestueuze zomerresidenties van Romeinse aristocraten en kardinalen in de Castelli Romani.
De adellijke grandeur van de Castelli
In de tijd van de oude Romeinen, toen Frascati nog niet bewoond was, had de consul Lucullus er al een eerste patriciërsvilla gebouwd. Spijtig dat later de Romeinse monumenten van hun schoonheid, met marmer bewerkte architraven, zuilen, standbeelden en bas-reliëfs, werden beroofd en in de vergetelheid belandden. Zo is het mausoleum van Lucullus nu een met mos begroeid stuk muur tussen de moderne gebouwen in Frascati.
Gelukkig dat het stadje later een grote bloei kende, getuigen hiervan de prachtige goed bewaarde Renaissance villa’s uit de 16de en 17de eeuw. De rijke geestelijken bouwden ze voor hun otium. De Romeinse aristocraten toonden met de bouw van deze zomervilla’s met grote tuinen en versierd met belangrijke kunstwerken hun adellijke status. Daar waar eerst landhuizen stonden omringd door bossen en akkervelden, werden adellijke paleizen gebouwd. Dit door de meest getalenteerde architecten zoals Vignola, Borromini of Vanvitelli, ook wel Lodewijk van Wittel genoemd gezien zijn vader een Nederlandse schilder was.
De Ville Tuscolane
Maak een tour van de nobele Tuscolaanse villa’ en je kent grotendeels de geschiedenis van de Castelli. De meeste hebben de tand des tijds bewonderenswaardig doorstaan en staan open voor het publiek, mits reservatie.
De Ville Tuscolane bevinden zich allemaal op de plaats waar in de keizertijd de Romeinse villa’s werden gebouwd, met de gevel gericht naar Rome. Kies voor je bezoek liefst een mooie heldere dag. Dan kun je net als de bezoekers van toen de ruïnes van de aquaducten en de koepel van de Sint-Pietersbasiliek zien.
In Frascati start je in Villa Aldobrandini, ook wel Villa Belvedere genoemd voor het prachtig panorama dat tot in Rome reikt. Wandel naar Villa Torlonia met mooie fonteinen en waterspelen. Niet veel verder zie je dan Villa Lancellotti met een prachtige Italiaanse tuin die nu gedeeltelijk het openbare park Parco dell’Ombrellino is geworden.
Wat buitenaf kun je Villa Falconieri zien. Het is de oudste van de villa’s, ooit Villa Ruffina genoemd. Dankzij het talent van Borromini is het een scenografisch beschilderde villa in barokstijl.
Vanuit Frascati ga je naar de gemeente Monte Porzio Catone voor een bezoek aan Villa Mondragone met de karakteristieke Fontein van de Draken, de Grote Tuin en het Vierhoekige Hof. Stuk voor stuk werken van de Vlaamse architect Jan van Santen.
Ga terug richting Grottaferrata waar Villa Grazioli staat. Het is nu een hotel met restaurant. Op aanvraag kun je hier nog de werken van de zeventiende-eeuwse schilders Carracci en Pannini bewonderen.
Wil je ze allemaal zien, bezoek dan Villa Muti, Villa Sciarra, Villa Sora, Villa Vecchia en Villa Parisi. Eindig in Villa Tuscolana, een historische residentie genesteld op de hellingen van de Tuscolaanse heuvels met een panoramisch uitzicht op de Eeuwige stad.
Villa Tuscolana alias Rufinella
Nu het Villa Tuscolana Park Hotel voor elegante bruiloften en prestigieuze evenementen heette vroeger Villa Rufinella. Het is de hoogste villa op de heuvel boven het stadje Frascati, gebouwd in de 17de eeuw door de familie Rufini op de ruïnes van de residentie van Cicero.
Moesten de stenen kunnen praten, zouden ze hier heel wat te vertellen hebben. Anekdoten uit de Romeinse oudheid, intriges van kardinalen en bisschoppen, prinsen en bandieten. In de 19de eeuw resideerde hier prins Luciano Bonaparte, de kleinere broer van Napoleon. Hij organiseerde op de gronden van de villa archeologische opgravingen en stuurde de kostbare vondsten naar de musea van Parijs. Hij heeft geriskeerd te ontvoerd te worden door Gasperone, de populaire Robin Hood van de Castelli, maar werd op het randje af gered door zijn butler die zich als prins had verkleed.
Wil je je trouwdag onvergetelijk maken, zet de dag dan op de kalender van dit historisch landgoed, een meesterwerk van Italiaanse architectuur. Kies tussen de zalen Bonaparte en Rufini in 19de eeuwse stijl. Of de achthoekige Savoy-zaal met open haard of de Bourbon-room met toegang tot een verborgen tuin. Of de Belvedere-zaal met een adembenemend panorama over Rome en de omliggende heuvels. Voor de religieuze plechtigheid heb je de kapel in de villa of de kerk van de kapucijnen in de nabije omgeving. Meer dan 500 bezoekers kunnen in de elegante kamers van het hotel overnachten terwijl je in de geraffineerde Italiaanse tuinen een feest voor duizend gasten kunt organiseren.
Geniet van een aperitief in de tuinen van de Villa of in een van de zalen. Ontdek wat de chef-koks van het restaurant La Rufinella hebben bereid en stel samen het feestmenu samen met de kleuren en smaken van het seizoen en van de Castelli.