Keramiek als kunstvorm

Familiebedrijf Edelweiss uit “città della ceramica” Nove

Het is juni als we in Noord-Italië op weg zijn naar Nove. Toch kunnen we nu pas genieten van één van de eerste lentedagen van het jaar. Nove is gelegen aan de oevers van de Brenta in de regio Veneto, vlakbij Vicenza en aan de voet van de Dolomieten.

Het stadje doet haar naam als ‘Città della Ceramica’ eer aan. Bij het binnenrijden van Nove zien we bijna op iedere straathoek wel een fabriekje tussen de woonhuizen staan dat bij ons al lang naar het industrieterrein verbannen zou zijn. Maar in Nove floreert de keramiekindustrie gewoon in de woonwijken.

Lokale productie

Vandaag kennen we het Italiaanse keramiek voornamelijk als rijk beschilderde schalen en borden met bijvoorbeeld tomaten en olijven. Daar is wel wat aan vooraf gegaan. Reeds vanaf 1600 wordt er in Nove keramiek gemaakt. In de zeventiende eeuw stijgt in Europa de vraag naar het kostbare Chinese porselein. Nederlandse keramisten imiteerden dit en veroorzaakten een invasie op de markten van de Republiek Venetië. In 1728 werden pogingen ondernomen om die import te verminderen door het stimuleren van lokale productie. Zo werden de belastingen verlaagd voor degenen die porselein konden produceren.

Een gedenkwaardig moment voor de lokale productie was de komst van Giovanni Battista Antonibon. In 1727 begon hij in het oude huis van zijn vader in Nove een fabriek. Deze zou uitgroeien tot één van de belangrijkste keramiekfabrieken in de Republiek Venetië.

In de daarop volgende jaren zorgt het wijdverbreide gebruik van terraglia – een goedkoop mengsel van klei uit Engeland met een witte uitstraling – tot een onverwachte concurrentie tussen het Italiaanse keramiek en het Chinese porselein. Mede dankzij de Antonibon fabriek, die erin slagen een formule te ontwikkelen die de Engelse klei imiteerde.

In de eerste decennia van de twintigste eeuw vindt er een verschuiving plaats van de klassieke stijl van de voorgaande eeuwen. Een modernere lijn komt in de plaats.

Familiebedrijf

Edelweiss Ceramiche, het doel van ons bezoek ligt ook tussen de woonhuizen. Als we aanbellen, gaat het hek automatisch open. We komen via de hal van het woonhuis op een binnenplaats die naar de ingang van de fabriek leidt. Bij binnenkomst zien we gelijk de twee grote ovens. We worden omgeven door stapels keramiek, borden, schalen, kopjes en flessen in allerlei soorten en maten. Alles is rijkelijk gedecoreerd met tomaten, olijven, citroenen, die voor een ultiem Italiaans gevoel zorgen.

Zo komt de klei uit de mal

Roberto en Miriam verwelkomen ons hartelijk. Het is de directeur en zijn vrouw, die ons vol trots hun bedrijf presenteren. Ze vertellen ons dat in 1970 Francesco Morlin, de vader van Roberto,’Ceramiche Artistiche Edelweiss’ heeft opgericht. Ondanks de nabije bergen klinkt ‘Edelweiss’ niet meteen Italiaans. Miriam vertelt dat haar schoonvader destijds de naam ‘Edelweiss’ op een pakje sigaretten zag staan. Hij vond het een erg mooie naam, het liet hem niet meer los. Toen hij zijn bedrijf oprichtte, had hij snel beslist hoe hij het wilde noemen.

Elk keramiekstuk wordt met de hand beschilderd

Edelweiss is een echt familiebedrijf, waarin tot vandaag verschillende familieleden werkzaam zijn. De Morlins combineren de ambachtelijke kunst van het keramiek maken met het creëren van moderne voorwerpen. Ze laten zich inspireren door de natuur maar altijd met respect voor de traditie van het verleden. Vanuit de wens om producten van een hoge kwaliteit te bieden, maakt en beschildert men alles volledig met de hand. Van traditioneel tot modern, bij Edelweiss zijn ze steeds op zoek naar die perfecte lijn, of dat ene ontwerp. Zo voldoen ze aan de wensen van de opdrachtgever.

De oven in voor een eerste bakbeurt

Individuele wensen

De opdrachtgever kan kiezen uit de bestaande collecties. Maar alle producten kan men ook aanpassen aan individuele wensen. Met behulp van de vakmensen van Edelweiss kan men dit realiseren. Het bedrijf investeert steeds in nieuwe technologieën. Voor de realisatie van de producten worden alleen de beste mengsels van lakken gebruikt, zonder giftige stoffen zoals lood. Roberto Morlin is van mening dat de beste investering voor een goede commerciële toekomst ligt in het nastreven van kwaliteit. Door terug te grijpen naar de ouderwetse manier van keramiek maken, dus met de hand vervaardigde voorwerpen, zorg je dat het symbool “Made in Italy” ergens voor staat.

voor en na vernis

Het gebruikte basismateriaal is een mengsel van klei uit de regio. Men verdeelt deze in stukken verdeeld en snijdt op maat. In een handbediende machine zit de desbetreffende mal die nodig is om een schaal of bord met of zonder reliëf te vormen. Daarna wordt alles met de hand schoongemaakt en loshangende stukjes klei verwijderd.

De afgewerkte producten komen terecht op mobiele rekken, zodat het na het drogen, (afhankelijk van het formaat en de tijd van het jaar, duurt dit ongeveer een dag), zo de oven in gereden kan. Duizend graden en twaalf uur verder, komt het keramiek uit de oven. Vervolgens gaat het naar de decoratieafdeling waar men alles met de hand beschildert.

Fleurige beschilderingen

De schilders volgden allen een speciale vakopleiding voor het schilderen op keramiek aan een school in Nove. Na het beschilderen doopt men ieder stuk in een bad van witte vernis. Hierdoor verdwijnen de beschilderingen, maar die komen weer te voorschijn nadat alles voor een tweede keer 12 uur op 1000° in de oven heeft gestaan. Hierna zien we de kleurige en fleurige beschilderingen waarvoor het keramiek zo bekend is.

Na het inpakken is het keramiek klaar om naar klanten uit heel Europa verstuurd te worden. Het keramiek van Edelweiss is in Italië ondermeer verkrijgbaar in twee eigen winkels aan het Gardameer.

Dit artikel verscheen in Buonissimo magazine nr 1 uit 2013.