Nu we in de Paasvakantie niet kunnen genieten van de primavera in Italië, moeten we het doen met herinneringen aan het land in deze periode. Een opvallende klimplant die steeds weer opduikt in de april foto’s is zeker de blauweregen. Blauweregen is misschien wel de bekendste en meest geliefde klimplant in Italië, zelfs voor degene die geen eigen tuin hebben. Elk jaar in april betovert de plant ons met zijn geurige bloemen in lila trossen. De klimplant heeft een geheel eigen charme, een mix van kracht en romantiek die je zelden onverschillig laat. De plant is in Italië een symbool van de lente.
De botanische naam Wisteria van deze plant verwijst naar een Duitse professor, Caspar Wistar, die in het begin van de 19e eeuw lesgaf aan de Universiteit van Pennsylvania. Eerder had de plant echter de naam Glycinia gekregen, wat uit het Grieks “zoet” betekent en waarvan de naam die gewoonlijk in het Italiaans (glicine) wordt gebruikt, is afgeleid.
Hoewel de imposante ontwikkeling van de plant lastig te beheersen is, geeft de draaiende groeiwijze toch aanleiding tot een zeer decoratieve sculpturale verstrengeling. Iedereen wil graag een blauweregen laten groeien, maar wees voorzichtig, want het is een plant met een dubbele persoonlijkheid. Het ene gezicht is romantisch en melig, het andere verschrikkelijk opdringerig. Het snoeien van deze plant is een fundamentele en delicate operatie om te voorkomen dat de plant zelfs ongelegen plekken bereikt. Het moet in de zomer en in maart worden gedaan. In de zomer stevig terugsnoeien is daarbij de sleutel om de plant netjes in toom te kunnen houden en een betere bloei te kunnen krijgen. Alle zijtakken terugnemen tot zowat 30 cm van de dragende dikke takken zorgt ervoor dat op resterende 30 cm bloemknoppen worden gevormd voor het volgend voorjaar. In maart kan dan een tweede snoei gebeuren en kan je terug knippen tot aan de laatste zichtbare bloemknop. Zorg er de eerste jaren voor om de hoofdstengels horizontaal te leiden om zo de bloei te stimuleren.
In het hele land draperen perfecte trossen paarse bloemen zich over huizen en hekken, veranda’s en balkons. Het is zo mooi om te zien dat je zin hebt om een wandeling door een stad of dorp te maken, gewoon om de bloeiende blauweregen te bewonderen.
Wisteria is een van de meest suggestieve en geliefde planten van bezoekers van de Bardini-tuin in Firenze. Dit omdat de pergola volledig bedekt is met paarse en roze trossen of omdat deze leidt naar de Loggia del Belvedere van waaruit u kunt genieten van het uitzicht op de stadskern en San Miniato al Monte. Een show die elk jaar wordt herhaald, een plantentunnel van violet en roze tinten met een fantastisch panoramisch uitzicht. Als je geluk hebt eind april kan de bloei van de pergola ook nog samenvallen met de bloei van de irissen langs de barokke trap in de tuin. Grote, kleurrijke irissen, de symbolische bloem van de stad Firenze, omzomen dan de trap.
Dit jaar moeten we noodgedwongen teruggrijpen naar foto’s uit het verleden, met de hoop het schouwspel van de blauweregenbloesems in de paasvakantie van 2022 opnieuw ter plaatse te kunnen bewonderen.