In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.

 

Pane Carasau

Il pane carasau è un tipico pane sardo originario della Barbagia, in Sardegna. È conosciuto anche con il nome italiano di carta musica poiché, grazie alla sua sottigliezza e croccantezza, la sua masticazione emette un caratteristico rumore. Probabilmente il termine “carasau” deriva dall’espressione sarda che rimanda all’azione di “affacciarsi”: infatti una volta preparato l’impasto, questo viene posto in forno per pochissimo tempo. È preparato con lievito, sale, acqua e farina di grano duro o farina d’orzo.

Il pane carasau può essere gustato in diversi modi: secco, ovvero al naturale, o con piatti salati e dolci. Apprezzato particolarmente insieme a salumi, formaggi o pomodori, il pane carasau è talmente versatile da essere addirittura utilizzato nella preparazione delle lasagne.

 

 

Pane Carasau

Brood carasau is een typisch Sardijns brood van oorsprong uit Barbagia, Sardinië. Het is ook bekend onder zijn Italiaanse naam “carta musica” (muziekpapier) omdat het, door zijn dunheid en knapperigheid, een karakteristiek geluid maakt wanneer erop gekauwd wordt. De term “carasau” is waarschijnlijk afkomstig van de Sardische uitdrukking die verwijst naar de handeling van “tegenover”: in feite wordt het deeg, zodra het is bereid, gedurende zeer korte tijd in de oven geplaatst. Het wordt bereid met gist, zout, water en meel van harde tarwe of gerst.

Carasau brood kan op verschillende manieren worden gegeten: droog, d.w.z. au naturel, of met hartige en zoete gerechten. Het carasaubrood, dat bijzonder gewaardeerd wordt bij vleeswaren, kaas of tomaten, is zo veelzijdig dat het zelfs gebruikt wordt bij de bereiding van lasagne.