In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.
Lupini: non solo buoni, anche sani!
Diffusi nel Mar Mediterraneo e nel Medio Oriente, i lupini sono dei legumi semplici, dal basso costo ma con una ricca dose di proprietà nutritive. Un tempo alla base della dieta di famiglie povere, oggi i lupini, tipicamente venduti nelle bancarelle delle sagre di paese, sono sgranocchiati come passatempo da molte famiglie italiane.
Non solo sono buoni, ma anche sani! Tra la lunga lista di nutrienti contenuti nei lupini infatti, lo zinco promuove la funzione immunitaria, il manganese previene i danni cellulari, il magnesio mantiene perfetta la densità ossea e protegge il sostegno muscolare. Completano il tutto vitamine, arginina, calcio e fosforo. Una buona notizia per gli intolleranti al glutine: la farina di lupino è utilizzata per preparare pane, pasta e biscotti ma anche carne in scatola e insaccati.
Lupinebonen: heerlijk en gezond!
De lupine, die wijdverspreid is in het Middellandse-Zeegebied en het Midden-Oosten, is een eenvoudige en goedkope peulvrucht met een rijke dosis voedingseigenschappen. Vroeger was lupine het hoofdvoedsel van arme gezinnen, maar tegenwoordig wordt lupine, die meestal op dorpsfeesten wordt verkocht, door veel Italiaanse gezinnen als tijdverdrijf gegeten.
Ze smaken niet alleen goed, ze zijn ook gezond! Onder de lange lijst van voedingsstoffen in lupinen, bevordert zink de immuunfunctie, mangaan voorkomt celschade, magnesium onderhoudt een perfecte botdichtheid en beschermt de spieren. Vitaminen, arginine, calcium en fosfor vervolledigen de mix. Goed nieuws voor mensen met een glutenintolerantie: lupinemeel wordt gebruikt voor brood, pasta en koekjes, maar ook voor vleesconserven en worsten.