In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.

Cime di rapa

Le cime di rapa sono un ortaggio coltivato soprattutto nell’Italia centrale e meridionale. Consumate particolarmente durante la stagione invernale, sprigionano un profumo pungente offrendo un sapore delicato e leggermente amarognolo.

Le cime di rapa non sono altro che le “infiorescenze” della pianta della rapa. Conosciute in Campania come friarelli e in Lazio come broccoletti, sono consumate anche all’estero e particolarmente apprezzate nella penisola Iberica.

Con un basso contenuto calorico, le cime di rapa contengono antiossidanti e molte vitamine che rinforzano l’organismo. Fanno bene inoltre al sistema cardiocircolatorio e sono disintossicanti.

Sono protagoniste della ricetta pugliese più famosa: le orecchiette alle cime di rapa. Questa gustosissima pasta fatta in casa viene cotta insieme alle cime, poi mantecata con un saporito soffritto a base di acciughe e profumato con uno spicchio d’aglio. Per vivere un’esperienza unicamente italiana, prova le cime di rapa con la pasta, ma anche con la salsiccia o sulla pizza, magari accompagnate da un buon calice di vino locale. Non te ne pentirai!

Cime di rapa

Cime di rapa zijn een kruising tussen raapsteeltjes en broccoli die vooral in Midden- en Zuid-Italië geteeld worden. In Campania worden ze ook friarelli genoemd of broccoletti in Lazio.

Ze worden vooral in de winter gegeten en hun smaak is zacht en enigszins bitter. Ze worden ook in het buitenland geconsumeerd en ze zijn bijzonder populair in het Iberisch schiereiland.

Cime di rapa zijn vetarm en ze bevatten antioxidanten en veel vitamines die het lichaam versterken. Ze zijn namelijk heel goed voor het vaatstelsel en ze werken ontgiftend.

Wie ooit in de Italiaanse regio Puglia is geweest, heeft ze zeker bij de groenteboer of in een restaurantmenu opgemerkt. Ze spelen namelijk de absolute hoofdrol in een van de beroemdste recepten uit die streek: de orecchiette met cime di rapa (een soort pasta in de vorm van “oortjes”). Om een unieke Italiaanse ervaring mee te maken eet je ze ook met worstjes of op pizza. Je zal er geen spijt van hebben!