Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.

 

Sagrantino is een diepgekleurde rode wijnsoort die vooral in de regio Umbrië in Midden-Italië wordt geteeld. Hij wordt vaak beschreven als de meest tanninerijke variëteit van Italië en overtreft in dit opzicht zelfs Nebbiolo.

Hoewel de oorsprong van Sagrantino wordt betwist, is Umbrië al eeuwenlang de thuisbasis van deze druif. Ongeveer 90 procent van de aanplant (ongeveer 1.000 hectare) bevindt zich in Umbrië.

De aard van de druif komt het best tot uiting in de wijnen van de Montefalco Sagrantino DOCG, die slechts één druivenras bevatten. De kleigronden van Montefalco worden bestrooid met zand en kalksteen, waar Sagrantino goed op reageert. Mengsels zijn toegestaan in de grotere Montefalco DOC regio.

Sagrantino is een donkere en dichte wijn die bijna uniek is voor Umbrië. Het fruitprofiel varieert van zwarte kersen tot rijpe bramen, met veel secundaire kruidige en aardse kenmerken. Een zekere rokerigheid wordt soms waargenomen bij de ene, terwijl sappige dennensmaken zijn waargenomen in andere. Het is typisch een wijn die zowel zoet als hartig is.

Sagrantino’s hoge tannines en affiniteit voor eikenhout betekenen dat hij bijzonder goed rijpt. Dit komt tot uiting in de bepaling in de lokale wijnwet dat hij pas mag worden vrijgegeven na een rijpingstijd van ten minste 37 maanden, waarvan ten minste 12 maanden op eikenhout.

Maar gelukkig zijn de tannines van Sagrantino niet noodzakelijkerwijs streng, en moderne voorbeelden kunnen in hun jeugd heel toegankelijk zijn. Sagrantino heeft een zwaardere body dan Sangiovese, zijn traditionele partner bij assemblages.

Nog zeldzamer dan de droge rode wijn gemaakt van Sagrantino en zijn assemblages zijn de passito wijnen van Montefalco Sagrantino DOCG. Deze geconcentreerde wijnen, gemaakt van halfgedroogde druiven, zijn qua intensiteit en levensduur vergelijkbaar met Vintage Port.

Buiten Italië is Sagrantino experimenteel aangeplant in verschillende landen, waaronder Australië, Californië en Argentinië.