Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.

 

Trebbiano is een naam die wordt toegepast voor een brede, soms niet-verwante groep van witte wijndruivenrassen van oorsprong uit Italië en met inbegrip van de Franse Ugni Blanc, beroemd om zijn rol in de productie van Cognac. Het huidige DNA-onderzoek, dat een hele reeks regio’s en namen bestrijkt, suggereert dat er veel verschillende Trebbianovariëteiten bestaan met verre of onbewezen verwantschappen met andere druiven van de groep.

Ze hebben wel een aantal eigenschappen gemeen: de meest fundamentele daarvan is dat het allemaal witte rassen zijn. De trossen zijn over het algemeen lang en groot, de bessen zijn meestal laat rijp, en de wijnstokken zijn krachtig en kunnen zich aan verschillende terroirs aanpassen.

De oorsprong van de naam Trebbiano zelf is onduidelijk. Plinius schrijft over “vini tribulanum” in wat nu Campania is in het zuiden van Italië, hoewel in zijn tijd wijnen met dezelfde naam ook bekend waren in Toscane en Umbrië. Anderen wijzen op de rivier Trebbia in Emilia-Romagna (waar nog steeds Trebbiano wordt verbouwd) of op verschillende dorpen in Italië met gelijkluidende namen.

De meest voorkomende variant is Trebbiano Toscano, dit is na de Sangiovese de meest geteelde druif in Italië. Andere veel geproduceerde varianten zijn Trebbiano Romagnolo, Trebbiano Abruzzese en de Trebbiano Spoletino.

Trebbiano Toscano mag in ongeveer 85 van de meer dan 300 Italiaanse DOC’s worden gebruikt, maar slechts in drie DOCG’s (wat bevestigt dat het eerder een kwantiteits- dan een kwaliteitsdruif is). Hij komt het meest voor in Toscane, zoals het achtervoegsel al aangeeft.

Ooit was de druif daar zo wijdverbreid dat hij zelfs in de beroemde rode wijnen van Toscane werd gebruikt. Dit gebruik was zo wijdverbreid dat de autoriteiten zich genoodzaakt zagen het in de appellationwetten te bekrachtigen. Vanaf 2014 was Trebbiano Toscano nog steeds toegestaan (tot 10 procent van de blend) in rode Carmignano.