Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.

 

Bianchello (vaak Biancame genoemd) is een witte-wijndruif die al eeuwenlang wordt gebruikt in verschillende delen van Midden-Italië, met name in Emilia-Romagna en Le Marche. In de ministaat San Marino wordt hij Biancale genoemd.

De meest opmerkelijke moderne toepassing van Bianchello is in de aromatische witte wijnen van Le Marche, met name Bianchello di Metauro. Hier staat hij soms bekend onder de pseudoniem Passerina, hoewel hij verschilt van de “echte” Passerina. De beste voorbeelden van Bianchello di Metauro komen uit de onderste helft van de vallei van de Metauro rivier, waar de rivier uitmondt in de Adriatische Zee net ten zuiden van Fano. De noordelijke, heuvelachtigere kant van de vallei is de bron gebleken van de beste Bianchello di Metauro wijnen.

Biachello is een midden- tot laatrijpe druivensoort die door de wijnbouwers zorgvuldig moet worden beheerd om ervoor te zorgen dat de bladerdaken niet te dicht begroeid zijn en daardoor schuilplaatsen vormen voor meeldauwziekte.

Het klassieke voorbeeld van Bianchello wijn is bleekgeel van kleur, bijna stro-achtig, met een delicaat droge, aromatische neus. Hoewel niet de meest avontuurlijke wijn, is dit de verfrissende witte stijl waarvoor Marche, en eigenlijk het grootste deel van Italië, bekend is geworden. Het was dan ook geen verrassing toen Bianchello di Metauro werd aangekondigd als een DOC kort na de iconische Verdicchio dei Castelli di Jesi en di Matelica van de regio. De riserva vormen van de laatste twee zijn nu gepromoveerd tot volledige DOCG status.