Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.

 

Friulano (vroeger Tocai Friulano) is een druivenras dat het meest bekend is om zijn rol in de witte wijnen van Friuli, in het noordoosten van Italië. Deze wijnen, meestal cépagewijnen, zijn levendig en fruitig met tonen van citrusvruchten, bloemen en amandel, en vaak een vleugje mineraliteit.

In de wijngaard is Friulano vroeg rijp, maar laat in knop, en is zo productief dat de opbrengst in de gaten moet worden gehouden om de kwaliteit te handhaven. Door zijn dunne schil is hij gevoelig voor verschillende vormen van rot en meeldauw, hoewel hij vaak vroeg genoeg in het seizoen wordt geplukt om gevaar te vermijden. Friulano heeft ook een voorkeur voor drogere wijngaarden en is vatbaar voor botrytis.

De wijn zelf kan in verschillende stijlen worden gemaakt, en over het gebruik van eikenhout wordt veel gediscussieerd. Sommigen gebruiken eikenhout om structuur aan de wijn te geven, terwijl anderen beweren dat eikenhout het karakter van Friulano overheerst en moet worden vermeden.

Friuli is de spirituele thuisbasis van het ras en is te vinden in veel van de DOC-wijnen van de regio. Ongeveer 55 procent van de 2.900 hectare Friulano-aanplant van Italië is hier te vinden.

De Veneto komt op een duidelijke tweede plaats met meer dan 35 procent. Hier kan de druif een bestanddeel zijn van een aantal DOC-wijnen, waaronder Bagnoli di Sopra, Breganze en Custoza.

Friulano is ook te vinden in Lombardije, aan de zuidkant van het Gardameer. Daar is het een belangrijk ingrediënt van de witte San Martino della Battaglia-wijn. Ook in andere delen van Italië is Friulano aangeplant en is het ras toegestaan in sommige IGP benamingen.