In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.
Parmigiano Reggiano
Prodotto tra Emilia-Romagna e una parte della Lombardia, il Parmigiano Reggiano è conosciuto in tutto il mondo per il suo sapore straordinario. Buonissimo da gustare da solo, durante aperitivi o con marmellate è l’alleato perfetto per una pausa dallo stress giornaliero. Allo stesso modo è un ingrediente insuperabile per dare sapore ai primi piatti come pasta e risotti oppure a insalate e torte.
Il Parmigiano Reggiano è prodotto da latte vaccino, non tramite procedure industriali ma attraverso le tecniche artigianali di un tempo. Necessita infatti solamente del latte della zona, del classico caglio, del fuoco e dell’abilità del formaggiaio. È un formaggio a lunga stagionatura dotato di una crosta dura, spessa e liscia. All’interno invece, la pasta si presente granulosa e friabile. Famoso per la sua caratteristica forma cilindrica, il Parmigiano Reggiano è privo di lattosio ma ricco, per il 70%, di vitamine, proteine e minerali.
Parmezaanse kaas: de koning der kazen
Parmigiano Reggiano, dat wordt geproduceerd tussen Emilia-Romagna en een deel van Lombardije, is wereldwijd bekend om zijn buitengewone smaak. Heerlijk op zichzelf, bij het aperitief of met jam, het is de perfecte bondgenoot voor een pauze van de dagelijkse stress. Evenzo is het een onovertroffen ingrediënt om smaak te geven aan voorgerechten zoals pasta en risotto of aan salades en taarten.
Parmigiano Reggiano wordt vervaardigd van koemelk, niet volgens industriële procédés maar volgens de ambachtelijke technieken van weleer. Er is alleen streekmelk, stremsel, vuur en de vaardigheid van de kaasmaker voor nodig. Het is een lang gerijpte kaas met een harde, dikke en gladde korst. Binnenin is de pasta korrelig en kruimelig. Parmigiano Reggiano, beroemd om zijn karakteristieke cilindrische vorm, bevat geen lactose, maar is wel voor 70% rijk aan vitaminen, eiwitten en mineralen.