In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.

Dai forni alla tavola: il pane di Altamura

Il pane è un elemento base per il regime alimentare di molte popolazioni, per la sua semplicità, la sua adattabilità in cucina e il suo costo. Ad Altamura, una città della Puglia, il pane è considerato molto di più di questo. Seguendo un’antica tradizione tramandata da generazione in generazione, il pane di Altamura è famoso per la sua freschezza e la passione con la quale è prodotto.

Ottenuto dal rimacinato di semola di grado duro, la sua produzione si basa sul tradizionale sistema di lavorazione che fa uso di lievito madre, acqua e sale.

Cotto nei tradizionali forni a legna e in pietra, questo pane è amato per la sua fragranza. La sua crosta è croccante e la mollica è soffice.

Ti sta venendo fame? Il pane di Altamura si addice in ogni situazione: le bruschette, per esempio, sono buonissime, ma con questo pane fresco e croccante lo sono ancora di più! Altre ricette famose, soprattutto in Puglia, così come in Basilicata, sono la zuppa di pane, il pane cotto e il pane in carrozza. Secondo me non potrai più farne a meno!

Van de oven naar de tafel: het brood van Altamura

Brood is een hoofdbestanddeel van het dieet van vele bevolkingsgroepen wegens zijn eenvoud, zijn aanpassingsvermogen bij het koken en zijn kostbaarheid. In Altamura, een stad in Puglia, wordt brood als veel meer beschouwd. Het brood van Altamura, een oude traditie die van generatie op generatie werd doorgegeven, staat bekend om zijn versheid en de passie waarmee het wordt bereid.

Het wordt verkregen uit griesmeel van harde tarwe en wordt bereid volgens het traditionele verwerkingssysteem, waarbij gebruik wordt gemaakt van moedergist, water en zout.

Dit brood wordt gebakken in traditionele hout- en steenovens en is geliefd om zijn geur. De korst is knapperig en de kruim is zacht.

Honger gekregen? Altamura brood is lekker in elke situatie: bruschetta, bijvoorbeeld, is heerlijk, maar met dit frisse en knapperige brood is het nog beter! Andere beroemde recepten, vooral in Apulië, en ook in Basilicata, zijn broodsoep, gebakken brood en brood in carrozza. Volgens mij kun je niet meer zonder ze!