In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.

Gorgonzola

Il gorgonzola prende il nome dalla città omonima in provincia di Milano. Conosciuto in tutto il mondo per essere un formaggio particolare e dal gusto intenso, il gorgonzola è un formaggio a pasta cruda di colore bianco paglierino con delle screziature verdi dovute dal processo di erborinatura, ovvero alla formazione delle muffe. Infatti durante la produzione, fermenti lattici e muffe selezionate vengono aggiunti al latte pastorizzato. Questo viene munto esclusivamente in aree specifiche, rispettando le tradizioni del passato e le leggi odierne.

Il Gorgonzola è prodotto infatti solamente in Lombardia e Piemonte ed è caratterizzato al suo interno per una pasta morbida e cremosa. Il Gorgonzola è ricco di proteine e rappresenta un ingrediente perfetto capace di dare un tocco di originalità a molte ricette: dai risotti alle crêpes ma anche alle pizze e ai dolci come le cheesecake, i gelati e le creme.

Non te lo aspettavi eh?

Gorgonzola kaas

Gorgonzola ontleent zijn naam aan de gelijknamige stad in de provincie Milaan. Gorgonzola is wereldwijd bekend als een karakteristieke kaas met een intense smaak. Het is een strowitte rauwe kaas met groene strepen als gevolg van het marmeringsproces, d.w.z. de vorming van schimmel. Tijdens de productie worden namelijk melkfermenten en geselecteerde schimmels aan gepasteuriseerde melk toegevoegd. Deze wordt uitsluitend in specifieke gebieden gemolken, met inachtneming van de tradities van het verleden en de wetten van vandaag.

Gorgonzola wordt in feite alleen in Lombardije en Piemonte geproduceerd en wordt gekenmerkt door een zachte, romige textuur. Gorgonzola is rijk aan eiwitten en is een perfect ingrediënt om vele recepten een origineel tintje te geven: van risotto’s tot crêpes, maar ook pizza’s en desserts zoals cheesecakes, ijs en crèmes.
Dit had je niet verwacht, hè?